Спонтанен протест на таксиметровите шофьори срещу промените в Закона за таксиметровата дейност запуши Орлов мост

Вчера вечерта таксиметрови шофьори буквално парализираха част от центъра на София, затваряйки движението на Орлов мост. Районът остана затворен за около два часа, но в 20.00 ч. започна изтеглянето на колите и минути по-късно движението беше напълно възстановено. 

Защо протестират таксиджиите

Причина за недоволството им са законови промени, според които от 1 април всеки водач трябва да е превозвач.

Промените в Закона за таксиметровата дейност ги задължават да станат превозвачи или да сключат договор с лицензиран превозвач. В момента голяма част от такситата извършват превоз за своя сметка от името на лицензиран превозвач.

Ако предложените промени бъдат приети, на практика всеки таксиметров шофьор ще трябва да залепи на колата си стикер със собственото си име и телефона си и сам да извършва медицински и технически прегледи. Ако пък има недоволни клиенти, те ще трябва да търсят отговорност от самия него, а не както сега от съответната фирма.

Мотивите за промените

Проектът за промени в Закона за таксиметровата дейност е мотивиран с това, че е трудно на контролните органи да санкционират нарушения, когато шофьорите не са на договор в компаниите. Идеята е промените да доведат до превантивна мярка срещу нарушения - ако знаеш кой те вози и кой е причина за недоволството ти, много по-лесно е да се вземат мерки.

Краят на снощния протест бе поставен от министъра на транспорта Ивайло Московски, който пристигна на място, за да разговаря с таксиджиите.

Виж още: Във всяко четвърто такси в София се пуши

Обещанията на Московски

Ивайло Московски пое ангажимент пред протестиращите шофьори да започне преговори за законопроекта, които е бил изтеглен от Народното събрание. Причина затова било, че една от партиите, които подкрепят правителството, не е била съгласна да подкрепи законопроекта. 

Министърът обеща, че ще бъде направено всичко възможно в близките дни да бъде убедена тази партия да подкрепи законопроекта. Ако те все пак не се съгласят, Московски заяви, че управляващите ще рискуват и ще го внесат без нейната подкрепа. 

Протестиращите обаче посрещнаха скептично този ангажимент. Те увериха, че ако няма развитие, което да удовлетворява техните искания, ще блокират Народното събрание. Шофьорите дори заплашиха да нахлуят в сградата на парламента.

 

Източник: "Дарик", Нова телевизия