Изхвърляме тонове храна, останали по стените на опаковките - но едно изобретение от Масачузетския технологичен институт може да промени това

Количеството храна, което изхвърляме с опаковките, се изчислява на около половин милион килограма, обясняват създателите на новото революционното покритие LiquiGlide (букв. - плъзгаща се течност).

Създадено от научно-изследователска група към Масачузетския технологичен институт (MIT), водена от професор Крипа Варанаси, досега изобретението е било тествано върху разнообразни повърхности - не само пластмаса, но и стъкло, метал, керамика.

Удобството е, че храната в опаковката ще се стича на дъното и така по-лесно ще преценявате какво количество ви е останало.

Отделно шишетата с такова покритие елиминират нуждата от по-голяма капачка за по-лесно изцеждане на съдържанието, което по предварителни изчисления ще спестява 25 хил. тона пластмаса годишно.

Американските медии пък напомнят, че от същия институт са излезли технологични продукти като факса и GPS-ите.

"Лос Анджелис таймс" разказва, че проф. Варанаси досега е сътрудничил в мащабни енергийни проекти, разработвайки покрития против заледяване на ветрогенератори и самолети или срещу натрупване на прах по соларни панели.

Сега екипът решил да се ориентира към потребителските стоки и твърди, че материалът е напълно безвреден.

Откритието било направено още през 2009 г. и било вдъхновено не от кетчупа, а от... пчелния мед - а един от демонстрационните клипове показва вариант с конфитюр. Предстои адаптирането му и към опаковките на козметика.