От ходещата аптека до онзи, който поема ударите вместо вас

С роднини и приятели не се върши работа, твърди едно неписано правило - но ако не си изкарвате хляба дистанционно, от вкъщи, няма как да не се сприятелите с колегите в службата, особено ако излизате и за по питие след работно време.

"Ню Йорк таймс" също са убедени, че приятелите на работното място са жизненонеобходими - ако не за оцеляването в офиса, поне за приятното прекарване там. Затова класифицират осем основни типажа, илюстрирани най-долу от Райън Чапман:

Офис семейството

Има ги във всеки офис, поне в един екземпляр. Те не са романтично обвързани, отношенията помежду им са донякъде сложни, но се съюзяват, когато трябва да властват начело на офиса. Амбицията им е очевидна, довършват си изреченията, а близостта им един към друг изглежда дори плашещо за околните. 

Модният гуру

Не непременно жена, тази персона е сред редките офис птици, която е наясно как да се облича по всякъкъв повод - и ви потиска със способността си да приложи на практика всяка нова модна тенденция с голяма лекота.

Ходещата аптека

Не се плашете, ако имате поне един представител на този вид в офиса - това е колегата, който винаги знае как да ви ободри и вдигне на крака. Най-популярните му оръдия на труда са лейкопластът, болкоуспокояващите, течността за контактни лещи, безопасните игли, а ако имате късмет - и термосът. Трябва да внимавате да не обидите с нещо този така ценен ресурс - никой не би искал Аптеката да затвори кепенци.

Тайното ви увлечение

За вас този човек винаги е бил единствено и само колега, но напредъкът на онлайн технологиите означава, че ще се натъквате (смущаващо) често на профила му в социалните мрежи, когато тръгнете на лов за нови запознанства.

Кулинарната изкусителка

Диетата ви се провали и тази седмица? Всъщност намеренията на колежката, която черпи с повод и без повод, бяха съвсем благородни. В понеделник са кексчета, във вторник - домашната й баница, а в сряда носи цяла погача, която е донесла от кварталната пекарна... Просто не можете да устоите.

Призрачният служител

Това определение приляга на онези хора, които са усвоили черната магия да изглеждат заети и дори затрупани с работа, без понякога дори да се появяват в офиса.

Другарчето за фитнес

Това е колегата, който ще се опита да ви привлече към всеки новооткрит фитнес салон или курс по аеробика, йога и бокс в региона. Този типаж обича да организира колегите си в спортни надпревари и мачлета, както и да се съревновава по добра форма дори с непознати.

Жертвеното агне

Този епитет с библейски произход идеално пасва на колегата, който с видимо удоволствие се намесва в офис спорове и битки, като неволно помага на останалите да изпуснат малко пара.

Източник: "Ню Йорк таймс"