Унгарският премиер предложи нова защитна линия по северната гръцка граница, която да пречи на влизащите бежанци

Европейският съюз трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за общественото радио, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", заяви той в интервю за общественото радио.

По думите му България, една от северните съседки на Гърция, трябва да бъде приета в Шенгенската зона, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.

Виж още: Унгария арестува нелегално влизащите имигранти​

"Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", каза Орбан.

Заради вълната от бежанци Унгария издигна огради по границите с членките на ЕС Словения и Хърватия, както и с кандидатката за пълноправно членство в блока - Сърбия.

Турция иска визи на сирийците

Междувременно стана ясно, че Турция е започнала да изпълнява своята част от споразумението с ЕС и вече изисква визи за влизащите сирийци.

"От 8 януари сирийците, които влизат в страната през нашите въздушни и морски граници, ще трябва да получават виза. Но на сухопътната ни граница ще продължи политиката на отворени врати", посочи говорителят на турското външно министерство Танжу Биглич.

Според него, въвеждането на визи е свързано с необходимостта от мерки срещу нелегалната миграция. Според турските медии, новият визов режим е необходим за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия.

Виж още: От октомври 2016 г. Турция може да пътува безвизово в ЕС

Турция и Сирия обявиха отмяната на визовия режим през 2009 г. От началото на кризата и бойните действия в Сирия, в Турция пристигнаха повече от 2 милиона сирийци. Около 250 хил. от тях живеят в специално изградени от турските власти бежански лагери.

Останалите са се заселили в граничните райони и в големите градове. Според някои оценки, Анкара е похарчила досега за осигуряването и поддържането на сирийците около 8 милиарда долара.

Източник: Ройтерс