"Опел" на 85-ото Международно автомобилно изложение в Женева: системата Opel OnStar плюс световни премиери на KARL и Corsa OPC

Марката "Опел" полага основите на пътя към бъдещето, като предлага още по-богата информация, услуги и безопасност в автомобила.

След като още миналата година обяви намерението си да внедри Opel OnStar в Европа, на международния автосалон в Женева (зала 2, щанд 2231) автомобилният производител от Рюселсхайм вече представя пълния пакет услуги с високоскоростна мобилна връзка.

Част от продуктовата офанзива на "Опел" на изложението станаха и две световни премиери.  Акцентът е върху новия KARL, който заема централно място на щанда на марката със съчетанието между просторен интериор и компактни външни размери.

Атрактивният модел с пет врати се смята за идеалния избор на клиентите с отношение към цената, които търсят комбинация от добри възможности за всекидневна употреба, комфорт, нисък разход на гориво и модерни технологии.

Другият дебютант от "Опел" на автосалона се насочва към коренно различна аудитория. Новата Corsa OPC е своеобразното динамично острие в гамата на новото поколение "Корса", обясняват от компанията. Спортната версия впечатлява с мощен турбодвигател, активно поведение на пътя и динамичен дизайн.

Близо 4-метровата "ракета" е еднакво подходяща както за Северната отсечка на Нюрбургринг, така и за всекидневно придвижване из градската джунгла.

"Opel OnStar ще ни даде възможност да предоставим на нашите клиенти отлична връзка с тяхното цифрово обкръжение, както и висша степен на безопасност - пояснява главният изпълнителен директор на "Опел груп" д-р Карл-Томас Нойман. - Освен това ще разширим своята гама с новия KARL и Corsa OPC. Двата автомобила отговарят перфектно на днешните времена, тъй като са привлекателни както на рационално, така и на емоционално равнище. Малкият модел, фокусиран върху здравия разум, предлага удоволствие зад волана, а изпълненият със състезателен дух OPC ще се отличава с достъпна цена."

Opel OnStar - никога сами във важни моменти

През втората половина на тази година настъпва моментът за представяне на системата Opel OnStar в цялата гама леки автомобили на марката. Opel OnStar е следващата стъпка в развитието на свързаността на автомобила в Европа.

В САЩ, Канада, Китай и Мексико вече има около 7 млн. клиенти, които разчитат на пълния и комфортен пакет от възможности на системата, включваща Wi-Fi мобилна точка за връзка и многобройни мобилни услуги и приложения за спешни случаи. 

Opel OnStar ще направи шофирането по-безопасно, приятно и лишено от стрес, прогнозира д-р Карл-Томас Нойман.

Opel OnStar е надеждна. Независимо от това с каква спешна ситуация се сблъсква водачът по време на път, системата е в състояние да му осигури подкрепа 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Налице винаги има съветник, а в случай че бъде регистрирано отваряне на въздушна възглавница, Opel OnStar се активира автоматично.

Информацията за автомобила и достъпът до него също са гарантирани. Данни като стойността на налягането в гумите или времето за смяна на моторното масло например, са достъпни чрез приложението на Opel OnStar за смартфони.

Отключването и заключването на автомобила също могат да се контролират от приложението. А ако колата ви бъде открадната, Opel OnStar "работи" в тясно сътрудничество с полицията за установяване на местоположението на задигнатия автомобил.

Функцията за диагностика на автомобила също е много удобна - Opel OnStar изпраща месечен отчет, съдържащ най-важните данни. Освен това водачът може да получи информация от диагностичната проверка на автомобила по всяко време само с натискане на бутон.

С внедряването на системата Opel OnStar, всеки автомобил на марката Opel се превръща в мощна мобилна точка за Wi-Fi достъп. Към нея могат да се свържат едновременно до седем мобилни устройства, с което на пътниците се дава възможност да не губят връзка със своите семейства и приятели в социалните мрежи, да гледат стрийминг видео на филми или тв предавания чрез любимите си приложения, както и да играят игри. При спрял автомобил водачът също може да работи дистанционно, далеч от офиса.

Компактен, достъпен и модерен - малкият Opel KARL изкушава разума и сърцето

Идеалният автомобил за клиентите, при които цената не е без значение, е новият Opel KARL. На базова цена 9500 евро (препоръчана от производителя цена с вкл.  ДДС за пазара в Германия) клиентите могат да очакват автомобил с пет врати и до пет места с достатъчно пространство за всички, или 940 литра багажен обем в зависимост от конкретната нужда - и всичко това при обща външна дължина едва 3,68 метра.

Предлагат се три нива на оборудване и 10 различни цвята на лаковото покритие на каросерията. В унисон със стилистичната философия на "Опел" новият представител на марката от Рюселсхайм не само изглежда добре, а впечатлява и с вътрешните си качества.

Под предния му капак работи последното поколение технологии за задвижване на "Опел" в лицето на новия агрегат 1.0 ECOTEC с мощност 55 кВт/75 к.с. Изцяло алуминиевият еднолитров трицилиндров бензинов двигател в комбинация с петстепенната механична предавателна кутия и пакета оборудване ecoFlex е в състояние да намали разхода на гориво до 4,3 литра на 100 км пробег в смесен цикъл на движение, което се равнява на 99 г/км емисии на въглероден диоксид.

Освен това, KARL се предлага с множество мерки за повишаване комфорта и безопасността, които клиентите не са свикнали да очакват в тази ценова категория. В допълнение към серийната система за подпомагане на потеглянето на наклон HSA (Hill Start Assist), моделът предлага и допълнителна, модерна мярка за повишаване на безопасността с вградената в предната видеокамера функция за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning).

Подобно на моделите ADAM и Corsa, KARL разполага и с режима City, при който само с натискане на един бутон работата с волана става по-лека, а усилията, необходими за маневри в градски условия, значително намаляват (от ниво Enjoy).

Предлага се и системата за подпомагане на паркирането Park Assist, а круз контролът с ограничител на скоростта е част от серийното оборудване от ниво Enjoy нагоре. Светлините за мъгла спомагат за по-добрата видимост на пътя при лоши метеорологични условия, докато функцията за осветяване на кръстовища прави маневрите при завиване много по-безопасни за водача - и за другите участници в движението.

Става дума за пълноценен автомобил, който е еднакво привлекателен и за разума, и за сърцето, категоричен е главният изпълнителен директор на "Опел груп".

Мощност, бързина, динамика - новият Opel Corsa OPC е чисто въплъщение на страстта

Новият Opel Corsa OPC прави световната си премиера с поглед към опитните пилоти със спортни амбиции зад волана. Придържайки се към традициите на OPC, върховото изпълнение в гамата на "Корса" в син цвят Flash blue може веднага да бъде разпознато като член на Opel Performance Center.

Спортните седалки Recaro, облицованият с кожа и скосен в долната си част волан, спортните педали, големите отвори за въздух и характерната форма на предния капак, внушителните странични елементи, добре изразеният заден спойлер и двойният ауспух с дифузор около двете изпускателни тръби демонстрират мощта, която новото поколение на Corsa OPC може да предложи на своите пилоти.

Мощта от 152 кВт/207 к.с. само чака да влезе в действие. 1,6-литровият OPC агрегат предлага максимален въртящ момент от 245 Нм, а допълнителни 35 Нм са на разположение при необходимост благодарение на функцията overboost.

Мощта на OPC модела се насочва към колелата на предния мост чрез шестстепенна механична трансмисия с къс и прецизен ход на скоростния лост. Новата Corsa OPC има ускорение от място до 100 км/ч за едва 6,8 секунди, а максималната скорост на модела достига 230 км/ч.

С цел да гарантират пренасянето на мощта на пътя по най-добрия начин, инженерите на "Опел" са обединили усилията си със специалистите на Koni в създаването на ходова част с новаторска система на амортисьорите.

Новата технология FSD (Frequency Selective Damping) позволява адаптиране на работата на амортисьорите към честотата на колебанията на каросерията и постигане на идеалния баланс между безкомпромисния атлетизъм и адекватното равнище на комфорт.

Опитните водачи могат дори да изключат напълно системата ESP в моментите, когато искат максимума възможности от модела по състезателните трасета. Спортният ауспух Remus с две изпускателни тръби на свой ред се грижи за съответното озвучаване.

"Нашите OPC модели са динамичните остриета на съответните моделни семейства и новата Corsa OPC е прекрасен пример в тази насока. Тя показва точно на какво е способна както на състезателната писта, така и при всекидневна употреба. Моделът е толкова впечатляващ, че не ви се иска да слезете от него. Tипичен OPC модел - просто чиста страст", казва д-р Нойман.

Най-новото попълнение в семейството на OPC моделите ще бъде налично в дилърствата на марката тази пролет и вече може да се поръчва на цена 38 490 лева (препоръчителна цена с ДДС за България).