Това е еквивалентът на 6% от общия БВП за региона между 2011 г. и 2015 г.

Арабската пролет е коствала на региона 614 млрд. долара в загубен растеж, гласи доклад на ООН, цитиран от Би Би Си. Това е еквивалентът на 6% от общия БВП между 2011 г. и 2015 г. Бунтовете, които започнаха в Тунис, доведоха до войни в Либия, Сирия и Йемен. 

Комисията на ООН, работила по доклада, е взела предвид прогнозите за растежа преди началото на протестите. В него са включени не само пряко засегнатите държави, но и тези, пострадали от последствията, като например приток на бежанци и спад в туризма. 

"Първоначалният позитивен тласък се превърна в хаос и несигурност", отбелязва изследването. Рекордните 40 млн. души са били прокудени от дома си от война през 2015 г., като половината от тях са от Сирия, Йемен и Ирак. 

През 2015 г. е имало 8,6 милиона нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти, от които 4,8 милиона в Близкия изток и Северна Африка, така че общият брой на вътрешните мигранти в световен мащаб е достигнал 40,8 милиона, това са точните данни от Центърът за наблюдение на вътрешното разселване в региона. 

В Тунис, където започна революцията, сега първа политическа сила е ислямистката партия "Енахда". Държавата често бе давана като положителен пример за останалите арабски държави заради светския си характер, провеждането на свободни избори и факта, че преходът се случи почти без кръвопролития. 

Улични протести избухнаха именно там на 17 декември 2010 г., а ефектът се разля в Близкия изток и Северна Африка. Паднаха правителствата в Тунис, Египет, Йемен, Либия, управлението бе променено в Йордания, Оман, Кувейт, Мароко и Ливан.

Източник: в. "Сега"/ Би Би Си