Заедно с него на подсъдимата скамейка по делото "Зоокът" бяха изправени заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев

Окръжният съд в Пловдив прекрати съдебното производство срещу кмета на града Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Тримата бяха обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на градската зоологическа градина, започнато с амбицията да е най-модерната у нас.

Делото е върнато на Софийската градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, съобщи БНТ.

Според магистратите допуснатите в хода на досъдебното производство нарушения са довели до ограничаване правото на обвиняемите да се защитят. Дадени са указания към прокуратурата, ако бъде повдигнат нов обвинителен акт, да бъдат отстранени и съответните нарушения.

Иван Тотев беше даден на съд през юли. Събраните доказателства сочеха, че кметът е нарушил служебните си задължения, тъй като процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки. 

Освен това към онзи момент нямало одобрен идеен инвестиционен проект и не е била одобрена количествено-стойностна сметка. Не бил изготвен и комплексен доклад за оценка доколко инвестиционният проект съответства на съществуващите изисквания за строежите; не било издадено и разрешение за строеж. 

Виж още: Апелативният съд върна Иван Тотев на кметския пост в Пловдив

Тези изисквания на закона не били изпълнени и към момента, когато е сключен договорът за строителство на зоокъта с изпълнителя "Запрянови 03" ООД. Това кметът сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер 689 869,70 лв., твърдяха прокурорите от специализираното звено "Антимафия". На този размер се оценяваше и щетата за община Пловдив. 

Иван Тотев беше с мярка за неотклонение парична гаранция в размер 20 хил. лева., а Колев и Кацарски - с мярка за неотклонение "Подписка".

Фотогалерия: Проектът за "Зоокът" - Пловдив