Според бившия председател на Народното събрание задължителното гласуване трудно може да се оправдае пред конституцията, но в момента е нужно на България

Или имаш българско гражданство, или турско, немско - каквото искаш. Тези, които искат да живеят, да работят и живеят в Турция, в Америка - много моля: избирайте дали си запазвате българското гражданство. А там ще си работите със статут на постоянно пребиваващ. Това заяви юристът и председател на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков пред Би Ти Ви.

Задължителното гласуване

Той коментира промените в Изборния кодекс и цялостно правилата за гласуване, като според него към момента страната ни има нужда от задължително гласуване, но то трудно може да бъде защитено пред конституцията.

Герджиков смята, че то би било полезно, защото по този начин ще се намали влиянието на купения вот, на търговията с гласове, което е изключително грозно явление. 

"Там където има задължение трябва да има и санкция - това е азбуката в правото. Но тъй като нашите депутати усещат, че има нещо не съвсем чисто, затова се чудят как да заобиколят това и правят нещо като опити за квази санкции или за поощрения, изобщо нещо, което е малко като мазало, както бихме казали малко по-разговорно. Въпросът не е изчистен чисто юридически", коментира Герджиков "абсурдността в поведението на депутатите, които не предвидиха санкция за негласували", заяви той.

Двойното гражданство

Герджиков коментира още, че в Турция наистина стават безобразия и това е общоизвестно, но това, което пък ние правим с ИК, е демагогия. Затова дал идея и на премира за нещо, което "не е непознато по света" - да се премахне двойното гражданство. Според него идеята най-малкото заслужава да се обсъди.

Проф. Герджиков каза, че много се радва и че е похвално, че младите българи в чужбина са се надигнали срещу ограничаването на правото им на глас, въпреки че в много малка степен те биха повлияли на политическите процеси у нас.

Виж още: Герджиков: Махането на депутатския имунитет ще ни върне в 1944 г.

Неграмотността

"Ние сме нация с изключително голям процент неграмотни и полуграмотни хора. Това е огромен проблем. Необразованият човек не е отворен към красивото, не е отворен към духовното, той е на първично равнище и от там идват такива прояви на негативизъм", коментира той.

"В Конституцията пише, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Това е текст, който е в непрекъснато нарушение. Поне в социализма в това отношение бяхме по-добре. С принуда се караха малцинствените групи на училище. Никой не следи сега какво задължение има, като няма санкция, контрол", заяви още Герджиков.

Източник: Би Ти Ви