Джаджи, без които къмпингът ви може, но не би бил толкова комфортен

Пътешествията сред природата са нещо прекрасно. Дават ни възможност да се запознаем с нови места, нови хора, да открием нови неща - както в света, така и в самите нас. 

Всяко едно такова пътуване ни предлага нова гама от емоции и преживявания. А ако сте наистина запалени по къмпинга, това става цял начин на съществуване. 

Тогава обаче започвате да усещате, че давате голяма част от парите си именно за неща, свързани с пътешествията ви сред природата. 

Ето именно седем такива артикула, които ще направят пътешествията ви по-удобни и по-интересни. И без тях ще се справите чудесно, но това са от онези джаджи, които просто носят повече комфорт. Ако пък имате приятели с подобен възглед към живота, веднага се превърщат в прекрасни подаръци, които те ще оценят: 

1. Джобна кафеварка

Dzhobna mashina za kafe

Машината "Минипресо" (Minipresso) е компактна - 25 см висока и с тегло от едва 363 гр, като на външен вид прилича на термос. Работи с ръчно натискане на бутало и напитката се приготвя много бързо. Необходимо е само мляно кафе или капсула и топла вода. Налягането, което създава, е като на традиционните машини за еспресо. За слабо кафе бутонът трябва да се натисне 13 пъти, за еспресо – 18, а за двойно еспресо - 28. Цена: 39 долара. 

2. Портативен къмпинг душ

Едно от най-неприятните неща на къмпинга е липсата на душ, с който да се изкъпеш. За тази цел съществуват портативните душове. Окачаш някъде големия черен (за да го напича повече слънцето) плик, пълен с вода. След като тя се загрее, закачаш самия душ и готово - вече имаш едно от удобствата на цивилизацията до себе си. Цена: 30-50 лв.

3. Спрей срещу насекоми 

Няма нужда да обясняваме защо. Цена 2-10 лв. 

Виж още: 8 летни пътешествия в Европа

4. Външна (соларна) батерия за телефон

Когато си сред природата, телефонът не ти трябва толкова много, но все пак е важно той да остане включен. Най-малкото ако ви се случи да се загубите, по него може да ви намерят. Допълнително, че от него можете да пускате музика, да влизате в интернет (ако имате нужда), да ви звънят и т.н. Затова една външна соларна батерия може да свърши прекрасна работа. Зарежда се от слънцето и ви дава нужната на телефона енергия, за да остане той включен. 

Цена: 20-200 лв. - в зависимост от големината и мощност на батериите. Варират от малки батерии, до цели раници, които могат да са ви полезни при пътуването. 

5. GoPro камера

През последните години марката камери стана изключително популярна заради качествените образи и способността да запише всяко екстремно преживяване. Така че ако сте фенове на спортовете на открито и искате да запишете всяка лудост, която може да ви хрумне, докато сте сред природата, GoPro камерата е идеално за вас пособие. Цена: 420-900 лв. 

Виж още: Странни и полезни приспособления за пътуване

6. Фотоаксесоари за смартфон

Fotoaksesoari za smartfon

Ако GoPro ви идва твърде скъпа, или не сте чак такива фенове на екстремните изпълнения, но ви трябва нещо, което прави добри снимки, фотоаксесоарите за смартфона са добро решение. Комплектите с различни обективи за вашия телефон ще ви дадат много по-добро качество на снимките, а и цените не са кой знае колко високи - 20-60 лв. Към тях можете да добавите и специална LED светкавица, която има приблизително същата цена. 

7. Соларна лампа

Удобно устройство, което ще пази светлината край палатките ви. Цял ден се зарежда на слънце, а вечерта ви свети, закачена на някое дърво или поставена до вас. Удобно и лесно. Цена: 30-80 лв. в зависимост от модела и от това колко време ще свети вечерта.