СДС държат на Гроздан Караджов, но няма да пречат на общата кандидатура

Официално Трайчо Трайков е кандидатът за президент на Реформаторския блок. Това обяви Иван Иванов след заседание на Изпълнителния съвет на блока.

По думите му номинация за вицепрезидент остава ген. Съби Събев.

Иванов посочи, че вече официално има "бял дим", а всички партии в РБ са проявили мъдрост и разбираме в избора на кандидати за президент.

Самият Трайков заяви, че е номинацията на тези, които искат да живеят в демократична страна, не в диктаторска и автократична, които искат България да принадлежи на свободния свят и единствените сили да са българофили.

"Обещавам да дам шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат своя кандидат-президент в мое лице, заяви той и също на свой ред благодари и на партиите, и на гражданските общности, които заявяват подкрепа за кандидатурата му", каза кандидатът на реформаторите.

Виж още: Татяна Дончева също влиза в битката за президент

На въпрос кого биха подкрепили от блока на евентуален балотаж Трайков посочи, че ще гласува за себе си.

Около кандидатурата му все пак имаше скандали, тъй като малко след обявяването ѝ миналата седмица от СДС обявиха, че не искат Трайков да е кандидатът на блока, а искат Гроздан Караджов да бъде номиниран. 

"Ако ДБГ не бяха наложили "запор" над номинацията на Гроздан Караджов, отдавна щяхме да имаме кандидат. Ако днес всички колеги сега подкрепят Трайчо Трайков, няма да сме тези, които ще пречат", заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски малко преди днешното заседание. 

Преди седмица Председателският съвет на Реформаторския блок избра президентска двойка сред среща в централата на ДБГ. Още тогава обаче стана ясно, че не всички партийни лидери в РБ са "за" Трайков. 

Пред в. "24 часа" лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви: 

"СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент - той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия", обоснова се Лукарски. Неговата партия държи на Гроздан Караджов - кандидат, който е приемлив за всички, без ДБГ. Централата на Меглена Кунева наложи категорично вето на този кандидат".

Все пак още тогава СДС зае позицията, че ще приеме общото решение на блока, каквото и да е то.