За по-малко от месец са били издадени четири пъти повече карти от нормалното

Работят ли промените в цените на билетите за градския транспорт по начина, търсен от общината - повишаване на употребата на електронни месечни и годишни карти за пътуване? Очевидно да. 

От промяна на цената на билетчето - от 1 до 21 юни, 22 822 нови карти за градския транаспорт са били издадени, като това е обичайното количество за повече от 4 месеца. Това съобщи общинският съветник в София Зафир Зарков, който пряко наблюдава работата на транспортните дружества. 

За този период са от картите за 1 година са продадени 4230 броя. За сравнение от януари до май, издадени едногодишни карти са 258. От картите "Метро+" са издадени 1017 броя, а зарежданията за 3 дни са 1786. 

По думите на Зарков за 21 дни приходите от новите документи за пътуване са малко над 5 млн. лв. 

"Не можем да очакваме, че този процес е безкраен, от друга страна това показва колко добро решение е била тарифната политика", уточни той.

Виж още: Нощен градски транспорт в София? Защо не?

Според него новите карти до голяма степен влияят, за да се намали гратисът.

За последните дни, контольорите в градския транспорт са издадените 1 084 акта на нередовни пътници, а наложените санкции на място са 2 491.

Зарков смята, че разпространените от медииите информациие, че ще има засилен контрол в градския транспорт, което не се е случило, е довело до ползването на дългосрочни документи за пътуване.

Източник: "Стандарт"