"България на гражданите" ще дели сградата на "Раковски" със СДС, а Татяна Дончева и Николай Бареков ще са съседи на "Витоша" 12

Партиите, които за пръв път влизат в парламента ще бъдат настанени под наем в центъра на столицата, като областният управител на София-град Веселин Пенев вече им е предложил държавни имоти и в момента вече се правят правят огледи, пише в. "Преса".

"Съквартиранти" на "Раковски" 134

Най-вероятно СДС, който заема в момента знаковата сграда на "Раковски" 134, ще се наложи да приеме "съквартиранти", като това ще са коалиционните им партньори от "Движение България на гражданите". ДБГ са получили оферта за половината площ на имота. Така двете партии ще си разделят по 3 етажа, а един ще стопанисват общо. В момента СДС заемат всичките 7 етажа и плащат, като за това удоволствие плащат един от най-високите наеми. Все още ДБГ обаче не са взели решение дали да се настанят.

Друга промяна е, че имотът на площад "Славейков" 4 вече няма да се заема от "Атака". В момента там се помещава партийната телевизия "Алфа". Според областния управител е спорно дали е редно медията да излезе на свободния пазар за наеми. "Атака" запазва обаче офиса си на "Врабча" 1, където ползват два етажа.

По комшийски на "Витоша

Партиите, спечелили над 1% на последните парламентарни избори, също ще получат офиси. "Движение 21" на Татяна Дончева отива на бул. "Витоша" 12 в апартамент на петия етаж, където преди се помещаваше Съюзът на музикалните дейци. Съсед ще им бъде партията на Николай Бареков, която получава целия 6-и етаж. Преди това там е бил Съюзът на стоматолозите, като според запознати помещението е порутено и е необходим основен ремонт, за да може да се използва.

На "Глас народен" с лидер Светльо Витков е предложен апартамент на третия етаж от 120 кв. м на "Лавеле" 24. Преди помещението е било заето от партията "Социалдемократи" на Николай Камов, но от три години мястото не се използва е празно. През 2013-а след парламентарните избори партията на Витков отхвърли оферта за офис в Студентски град до този на президента Георги Първанов.

Партия ЛИДЕР от разпадналата се коалиция с "България без цензура" взима помещение на "Кракра" 3. Преди там е била централата на партия "Рома", също бивш партньор на БСП.

Засега само НПСД и двете партии от Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО, не са подали искане за предоставяне на офиси.

Най-големите платци

Сред най-големите платци са СДС и ГЕРБ. Сините плащат близо 9000 лв. на месец, защото стопанисват 7-етажна сграда в центъра на София, която излиза по 4,38 лв. на кв. м. Солен е наемът и на партия ГЕРБ, която се помещава на 16-ия и 17-ия етаж в административната сграда на НДК. Всеки квадратен метър им струва 5 лв. на месец.

За сравнение - БСП плаща по 1,23 лв. на кв. м за централата на "Позитано" и с 5 стотинки по-малко за имота на ул. "Леге", където е настанен градският съвет на партията.