Парламентът прие промени, свързани със смесената система за такси за пътищата

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата, свързани с изграждането и функционирането на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа в страната. От гласувалите 183 депутати 113 бяха "за", един - "против", а 69 се въздържаха.

Смесената система предвижда плащане на такси на база "изминато разстояние" за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол система) и на база "време" за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона (електронна винетка

Предвижда се електронната винетка да влезе в сила от 1 януари, а тол системата за тежкотоварните автомобили - от август 2019.

Шофьорите вече няма да лепят винетни стикери, а властите ще проверяват по електронен път дали винетката е платена, или не.

Винетките ще могат да се купуват и през мобилно приложение. Те ще са на същите цени, както сегашните, и също ще се разделят на годишна, тримесечна, едномесечна и седмична. Планира се и въвеждането на уикенд винетка.

За тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от следващия август се предвижда и увеличаване на таксата за транзит, която е 12 евро, съобщава Нова телевизия.

Виж още: Експерт предлага пътуване без винетки по второкласните пътища

Източник: Нова телевизия