Отново над 7 по Рихтер и мощни вторични трусове

Ново мощно земетресение със сила 7,3 по Рихтер разлюля Непал и съседните държави броени дни след бедствието от 25 април, което отне живота на повече от 8000 души. Епицентърът се е намирал на 83 км източно от столицата Катманду, близо до връх Еверест и недалеч от границата с Китай, на 15 км дълбочина.

Виж още: Еверест спадна след земетресението в Непал

Трусът в обедните часове, който траял близо две минути, е бил усетен чак в столиците на Бангладеш и Индия.

Само за час и половина са последвали още шест силни земетресения: 5,6 по Рихтер, 5,4 и 6,3 плюс други три със сила над 5, сочат данните на американските сеизмолози от USGS, които следят ситуацията в реално време. Няколко часа по-рано при същия епицентър е имало и земетресение със сила 4,3.

Би Би Си съобщава, че понастоящем основната грижа на местното население е дали сградите, които са оцелели на 25 април, са все още безопасни.

Вече се съобщава за срутени постройки в провинциалните райони, които бяха пострадали най-силно при предишното земетресение. В град Чаутара, където тогава рухнаха много от къщите, отново има жертви. Трусовете са активирали и свлачища.

Непалски войници са застанали върху купчината руини от сграда, унищожена при земетресението в страната на 25 април 2015 г. Снимката е направена при посещението на еврокомисаря по хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис