Атентаторите срещу "Шарли Ебдо" обявили, че искат да умрат като мъченици

По информация на АФП въоръжен мъж с два автомата "Калашников" е взел заложници в магазин за хранителни стоки в източната част на Париж. Похитителят е казал на полицията: "Знаете кой съм". 

Според "Скай нюз" става въпрос за атентатора от вчерашната стрелба, след която загина полицайка. По-рано днес беше съобщено, че извършителят е идентидициран. 

Кварталът е напълно отцепен. На живеещите в близките сгради е забранено да излизат на улицата. Взети са всички мерки за охрана на намиращото се недалеч училище.

Акция по залавянето на атентаторите от "Шарли Ебдо"

Заподозрените за атентата срещу "Шарли Ебдо" са се баракадирали в печатница в град Демартен-ан-Гоел и държат един заложник, съобщава "Скай нюз". Дамартен ан Гоел е разположен на 40 км североизточно от Париж.

Ранени и заложници

Полицията е отцепила района и ги държи под обсада. Изданието Le Parisien съобщи за двама загинали и още 20 ранени при престрелката между силите на реда и двамата братя. По-късно обаче от френската прокуратура опровергаха твърдението, че има убити.

Парижкото летище Шарл де Гол затвори две северни писти за пристигащи полети поради близостта им до мястото на операцията по неутрализирането на двамата заподозрени. 

По-рано днес френската полиция съобщи за престрелка и преследване в района на издирването на двамата братя, предадоха световните агенции. Сутринта Шериф и Саид Куаши са били в автомобил "Пежо", който откраднали в градчето Монтани Сент Фелисите, на 50 км североизточно от Париж.

Преговори с терористите

"Фигаро" съобщава, че братята Куаши са взели поне един заложник, което по-късно беше потвърдено и от френския вътрешен министър Бернар Казньов. Полицията вече е започнала преговори с терористите.

Парижките атентатори са обявили, че "искат да умрат като мъченици". Това съобщи Ив Албарело, депутат и кмет на Демартен-ан-Гьол, съобщи abc.es.

Френските власти вече започнаха разговори с терористите. Операцията по преследването им е във фаза неутрализиране.

Акцията

Полицейската операция беше подновена тази сутрин в селищата и горите на района Пикарди в Северна Франция. Около 07.00 ч. по Гринуич камионетките на съдебната полиция пристигнаха в тази зона, отстояща на 80 км. северозападно от Париж, където снощи операцията по издирването на терористите беше прекъсната.

Според полицейски източник, цитиран от АФП, издирването ще бъде съсредоточено предимно в горските масиви в областта, където вчера беше засечено присъствието на двамата братя от алжирски произход, за които се предполага, че са автори на най-кървавия атентат във Франция от половин век.