Десетки се оплакаха от сексуални посегателства и грабежи в новогодишната нощ. Как реагираха кметицата на Кьолн и канцлерът Меркел?

Множество посегателства срещу жени са били регистрирани в новогодишната нощ в Кьолн, Хамбург и други германски градове, гръмнаха световните медии. Безпрецедентните нападения, които варират от "безобидно" опипване до грабежи, били дело на скитащи групи млади мъже.

"Беше ужасно. Викахме и размахвахме ръце, за да ги ударим, но не спираха. Бях отчаяна", разказва млада жена пред местния вестник "Eкспрес", като допълва, че това й се е случило около стотина пъти в разстояние на 50 м. "Наобиколиха ни и започнаха да ни опипват. Ръцете им бяха навсякъде по тялото ми", оплаква се друга потърпевша, цитирана от в. "Билд".

На пресконференция във вторник германският министър на правосъдието Хайко Маас определи това като "ново измерение на организираната престъпност", а властите обмислят по-нататъшни мерки, за да не се повторят инцидентите и по време на традиционните зимни карнавали.

Виж още: "Мили бежанци, молим ви да спазвате тези правила"

Чрез свой читател "Стандарт" също алармира, че в Кьолн става страшно. Мъжът се свързал с вестника, разтревожен от ситуацията в германския град, и разказва:

"Дъщеря ми работи като лекар в Кьолн и ми каза, че т.нар. мигранти вечер нарочно се държат предизвикателно и се доближават прекалено близо до всяка жена в магазина или трамвая, и се хилят, за да ги плашат и така ги травмират. Кметицата на Кьолн призовава германките да се движат на една ръка разстояние от непознатите - та досега да не би да не са се движели така?", пише читателят, възмутен от лицемерието на евробюрократите.

Виж още: Защо повечето бежанци са млади мъже

В Кьолн за нощта на Нова година са получени 90 оплаквания за сексуални посегателства срещу жени, вкл. поне едно изнасилване. Според жертвите извършителите принадлежали към група от около 1000 мъже с видимо "арабско-северноафрикански произход", които безделничат на площада пред гарата и катедралата, обяснява местният полицейски началник Волфганг Алберс.

Канцлерът Ангела Меркел поиска да бъдат положени всички усилия за издирване и наказване на виновните, независимо от произхода им, съобщават информационните агенции. Около 300 жени излязоха на демонстрация снощи на мястото на нападенията.

Веднага след нападенията Меркел изразила възмущението си в разговор с кмета на Кьолн Хенриете Рекер. Самата Рекер призова жителите на града да не правят прибързано изводи за естеството на тези нападения. Ще бъде съвършено невярно да се свързва групата мъже от северноафрикански произход с неотдавна пристигналите бежанци, заяви тя на среща с представители на полицията.

Виж още: В "града на бежанците" - зловоние и опънати нерви

Подобни нападения е имало и в Хамбург и Щутгарт, но в по-малки размери. Свидетел на нападение в Кьолн разказва, че съпругата и 15-годишната му дъщеря се оказали сред огромна тълпа на гаровия площад, а той бил безсилен да се намеси. По думите му жените били опипвани и щипани. В повечето оплаквания, подадени в полицията, пострадалите са съобщили, че са били и ограбени.

Източник: в. "Стандарт", Ен Би Си нюз