Представете си, че сте резервирали почивка в Гърция и вече сте я платили. В хотела обаче ви казват, че трябва да доплатите още, тъй като данъците са били увеличени. Не би било честно, нали? - разсъждава Марианти Милона в репортаж за "Дойче веле"

Отминаха две седмици, откакто гръцкото правителство започна да реализира една от реформните мерки, договорени с Брюксел - увеличаването на данък добавена стойност (ДДС). Най-силно засегнат от тази мярка е туризмът.

Виж още: Как се промениха цените в Гърция след вдигането на ДДС

В разгара на летния сезон собствениците на хотели и ресторанти се опитват да намерят честно решение на проблема. Все пак цените на ваканционните пакети са калкулирани с туроператорите преди въвеждането на по-високия ДДС. И който е предплатил почивката си, не иска отново да се бърка в джоба.

Неприятна изненада  

"Новият ДДС се отразява негативно както на туристическия бранш, така и на цялата страна - казва Йоргос Ливанис, собственик на ресторант. - Сега дълго време няма да можем да се конкурираме с другите средиземноморски страни като Турция, Италия и Испания. Навсякъде тази данъчна ставка е по-ниска, отколкото у нас. И другите доволно потриват ръце, когато в Гърция всичко поскъпва."

Засега Ливанис не възнамерява да вдига ДДС-то и ще задържи цените на сегашното ниво. Всички цени са изчислени на база 13%, а сега трябва да начисляваме 23%, оплаква се той.

Всъщност повечето гръцки бизнесмени принципно са съгласни със сделките, договорени от гръцкото правителство с Брюксел, макар че плащането на всеки един цент от увеличените данъци е истински болезнено. Гръцкият туристически бранш е по-скоро неприятно изненадан от момента на въвеждането на по-високия ДДС.

Йоргос Ливанис е убеден, че тази мярка не може да бъде осъществена през това лято. "Този план няма да проработи. Дори продавачите на сладолед нямат клиенти, макар че сладоледът поскъпна съвсем малко", казва той.

"Все си мисля за хората от града, които трябва да си купуват всичко. Ние на село сме по-добре", е мнението на 50-годишната Мария Василиаду, майка на две дъщери.

Мария е доволна, че живее на село. "Тук на село сме се погрижили и за черни времена. Имаме маслини, зехтин, малка лодка и зеленчукова градина", обяснява тя, докато наглежда доматените насаждения.

Облекчение за гостите

Собственичката на пансион Ана Карену също търси начини за справяне със ситуацията. Тя обаче не възнамерява да плаши гостите си с по-високия данък.

Ана Карену няма как да иска от гостите в 14-стайния си пансион повече от 70 евро за нощувка и закуска. Постоянните ми гръцки клиенти така или иначе вече не идват, споделя тя и добавя, че търси алтернативи:

"Ако оставя старите цени, ще трябва сама да доплащам ДДС-то. Ако ги увелича, гостите ще се замислят дали да резервират стаи при мен."

Изтъква и че ДДС-то за пансионите се увеличава от 6% на 13%. "Просто не знам как ще се оправям. Резервациите не могат да бъдат променени и тази година не мога да променям нищо", категорична е тя.

А следващата година? Ще има ли клиенти? Ана Карену клати замислено глава: "Може би трябва по някакъв начин да си поделям разликата в цените с гостите. Може би ще увелича цените с 10%, а не с 13%."

Фотогалерия: Солун денем и нощем

Ставрос Дривас има кафене на Халкидики. "Те могат да правят каквото си искат. Но тук не става въпрос само за числа. Затова и тези промени ни съсипват", казва той.

Ставрос Дривас работи в бранша от 30 години и е натрупал доста опит. Първоначално той възнамерява да остави старите цени за безалкохолните напитки: чаша кафе - 2 евро, минерална вода и лимонада - 2,50 евро. Само за алкохолните напитки като уиски, водка и вино ще начислява 23% ДДС.

Ставрос иска най-вече клиентите му да се чувстват добре. Нищо, че ще печели по-малко. "При нас става дума за междучовешки отношения и емоции. Взаимната чувствителност за нас е по-важна от парите. Такъв е нашият манталитет. Това е нещото, което заблуждава Европа, и често европейците ни разбират погрешно", заключава той в репортажа на "Дойче веле".

Виж още: Седем препоръки към българските туристи в Гърция

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"