Рискът от възникването на насилие, бунтове и конфликти на Балканите намалява.

Замбия, Хаити, Аржентина, Чад, Босна и Херцеговина, Непал, Бурунди, Грузия, Либерия и домакина на Световното първенство по футбол през 2022 г. Катар са страните на планетата с най-висок риск от възникването на конфликти и насилие през следващите две години, пише Mнениджър Нюз.

Това посочва глобален индекс на мира, изработен чрез модел от статистически техники от неправителствената изследователска организация Институт за икономика и мир (IEP) в САЩ. Неговият модел се е доказал с 90% историческа точност, твърдят авторите му.

Методологията за преценка на организацията през 2014 г. включва анализ на данни от 1996 г. насам. В нея се сравняват държави с други държави със сходни институционални характеристики. Разгледани са 162 страни в света.

Виж още: Страните с най-малка престъпност

Европа за пореден път е най-мирният регион в света – конфликтите в нея са най-малко вероятни, особено заради скандинавските нации, където трудно биха възникнали такива. Отчита се значително подобрение на ситуацията на Балканите, които авторите по-рано считаха за турбулентна зона

Северна Америка отчита леко влошаване на мирното положение в нея, най-вече заради терористична активност. Особено след атентата на маратона в Бостън през април 2013 г. Тя обаче задържа позицията си на втори най-мирен в света, след Европа, в голяма степен заради високата оценка на мира в Канада.

Азиатско-тихоокеанският регион също е един от най-мирните на планетата – трети е след Европа и Северна Америка. Мирът в него е леко застрашен през 2013 г. от състоянието на Филипините, които са в конфликт със съседните им държави, особено с Китай заради споровете за Южнокитайско море. 

Виж още: ООН за глобалното затопляне: Новините са лоши

Северна Корея очаквано остава на дъното в списъка на най-мирните страни в региона. За разлика от нея, Нова Зеландия, Япония, Австралия, Сингапур, Тайван са в топ 30 на най-мирните държави в света.

Южна Америка се класира малко над средното равнище на индекса за мир за целия свят. Отчитат се подобрения в обстановката в Аржентина, Боливия и Парагвай. Уругвай задържа позицията си на най-мирна страна в Южна Америка, но положението в нея за последната година все пак се е влошило, заради голям брой регистрирани случаи на полицейско насилие. С най-голям риск от конфликти и напрежение в Южна Америка остават Колумбия и Венецуела.

Мирът в Централна Америка и Карибския район остава предизвикателство. Индексът за тези части от света показва малко подобрение и е под средния глобално. Особено заради Мексико, където продължава да се води война между наркокартелите.

Виж още: Големите студове остават в историята

Субсахарска Африка има второ най-голямо влошаване на регионален резултат. Въпреки това, тя се представя по-добре, отколкото Русия, Евразия, Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия. Четири от държавите с най-голям негативен резултат идват от нея.

Южен Судан остава една от най-размирните и застрашени от насилие страни в света, с изключително висока степен на посегателства, убийства, военни инциденти, липса на човешки права.

В Близкия изток и Сверна Африка Египет и Сирия са държавите, в които продължава да има висока вероятност от конфликти, дори след края на Арабската пролет.

Афганистан е изместена от дъното на индекса от Сирия, където борбата между бунтовници и правителствени сили, верни на президента Башар ал Асад продължава.

Виж още: До 2030 бедността по света ще намалее само с 10%