Помните ли Синди Крофърд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и другите супермодели? Една от тях бе Кристи Търлингтън, която след 18-годишна пауза засне своята 15-а корица на "Вог"

На 25 Кристи Търлингтън беше определяна като "най-красивата жена на света", а през 1992 г. музеят "Метрополитън" обяви лицето й за класическо и използва кукли манекени с нейните черти за изложбата "История на модата".

Бюстът й още тогава изглежда ту пищен, ту незрял, но тя го предпочита във втория вариант, защото "малките гърди изглеждат по-добре на стари години".

Доказателството е поредната й фотосесия за сутиените "Калвин Клайн", която тя заснема на 44-годишна възраст. За черно-белите реклами на есенната колекция 2013 тя позира пред топфотографа Марио Соренти в Пуерто Рико. 

Работата й с американската модна къща датира още от 1988 г., когато застава пред обектива на Ървинг Пен. Като лице на парфюма Eternity е фотографирана от Брус Уебър, в следващите кампании на "Калвин Клайн" - за колекциите, бельото, джинсите и банските, - я снимат Стивън Майзел, Марио Тестино, Петер Линдберг и Юрген Телер.

Сега, с бял пуловер от мохер, оскъден грим и характерната си загадъчна усмивка, Кристи Търлингтън отново е лице на британския "Вог", чийто юлски брой е посветен на неостаряващия стил.

Завръщането й е предшествано от 18-годишна пауза, след като в десетилетието между 1986 и 1996 тя украсява корицата на списанието цели 14 пъти. Култов е черно-белият кадър с останалите супермодели: Синди Крофърд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Татяна Патиц, заснет от Линдберг.

Фотогалерия: Голи в името на природата

Освен в тяхната компания, е позирала гола и за плакат на организацията за защита на животните ПЕТА под лозунга "По-добре гола, отколкото в кожи". Участвала е и в два музикални клипа Notorious на "Дюран Дюран" (1986) и емблематичния Freedom! '90 на Джордж Майкър, заедно с най-прочутите си колежки и колеги.

"Най-важното в красотата не е гримът - съветваше Кристи в апогея си като супермодел. - Важното е да не изглеждаш стресиран - с лоша кожа и уморени очи. Аз се владея добре и обикновено съм спокойна, а

за да премахна стреса, ходя на масаж

Винаги, когато имам свободно време, полагам грижи за кожата си: почиствам я и я намазвам с хидратантен крем. Опитвам се да я поддържам такава: чиста и влажна. Що се отнася до фигурата... разбира се, че правя гимнастика и ям здравословна храна, но не задължително. Когато съм в ресторант, мразя да надничат в чинията ми. Истината е, че всички манекенки се хранят."

Самата тя обаче си даваше оценка "седем"

по десетобалната система заради куп недостатъци: краката й са дълги и кльощави, носи голям номер обувки; слабее първо в лице; има доста белези (дори по челото) от катастрофа с мотоциклет през 80-те; пуснала е бирено коремче (?!). Освен това докато отказва цигарите, постоянно си гризе кожичките на ноктите ("Отвратителен навик!").

Виж още: Защо супермоделите не остаряват

Средната от три дъщери, тя е родена е в Калифорния. На 14 е открита за модата от местен фотограф в Маями, щата Флорида, докато язди заедно със сестра си. Най-големия й професионален успех идва от договора с козметичната фирма "Мейбълин", с които работи до днес.

След като баща й умира от рак на белия дроб през 1997 г., основава сайта за борба с тютюнопушенето SmokingIsUgly.com. Занимава се с йога още от златните си години като супермодел и през 2002-ра издава книгата Living Yoga: Creating a Life Practice.

Същата година се омъжва за актьора и продуцент Едуард Бърнс, като добавя името му към фамилията си. Ражда му две деца: Грейс и Фин. Майчинството променя приоритетите й и тя приема нова кауза - здравето на бременните жени, родилките и младите майки.

Режисира и продуцира документалния филм No Woman, No Cry (2010), а после основава организацията Every Mother Counts, чиято цел е да предотврати в глобален мащаб смъртността при бременност и раждане.

Тази пролет излезе и новият й късометражен филм, посветен на каузата - Every Mile, Every Mother, а сп. "Тайм" я нареди в актуалния си Топ 100 на влиятелните личности в света, където я представя една от най-могъщите жени според "Форбс", Мелинда Гейтс.