Половин милион души излязоха по улиците на Румъния, за да поискат оставката на правителството след опита за прокарване на скандални промени в Наказателния кодекс, облекчаващи наказанията за корупция

Около половин милион души излязоха отново на протест в Румъния, въпреки че правителството обяви, че оттегля спорните поправки в Наказателния кодекс, облекчаващи наказанията за корупция, съобщава Нова телевизия.

Само в Букурещ се събраха близо 250 хил. души. Протестиращите, които излизат всеки ден от 22 януари насам, вече настояват за оставката на правителството. Така в Румъния се провеждат най-масовите протести не само от началото на демонстрациите срещу корупцията, но и след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску през 1989 г. 

Сега вече основното искане на протестиращите е оставката на правителството. В събота премиерът Сорин Гриндяну обяви, че правителството оттегля одобрените промени в Наказателния кодекс. Демонстрантите обаче не вярват на министър-председателя и настояват правителството да подаде оставка. 

Виж още: Властите в Румъния упорстват за "декриминализирането" на корупцията

"Искаме правителството да подаде оставка. Това е голям срам. Демокрацията е всичко за хората, става дума за зачитането на желанията и исканията на хората. Така че ние няма да се предадем, продължаваме да протестираме", категорични са организаторите на протеста.

Протестиращи благодариха на България и българите за съпричастността - румънци, живеещи в София, както и българи, се събираха за участие в мирна демонстрация пред румънското посолство в българската столица в знак на солидарност с гражданските протести в Румъния. 

Най-споменаваното име на протеста се превърна това на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Към момента той е обвиняем по дела за корупция и злоупотреба с власт и щеше да бъде засегнат от промените, лансирани от правителството. 

Виж още: Десетки арестувани след антикорупционния протест в Румъния

Премиерът Сорин Гриндяну изключил обаче възможността да се оттегли и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.

Той обещал бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Източник: Нова телевизия