Ангкор Ват детронира Мачу Пикчу в класацията на TripAdvisor за 2017 г., а начело в българския Топ 10 вече не е Рилският манастир, а храм-паметникът "Св. Александър Невски"

Мачу Пикчу - градът, построен от инките през XV в. на близо 2500 м надморска височина в днешно Перу, - досега беше начело на най-големите световни забележителности според наградите Travelers' Choice, но тази година в класацията има нов номер 1: религиозният комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.

Подреждането на туристическите обекти в TripAdvisor се прави на базата на алгоритъм, който отчита количеството отзиви и оценките, давани от потребителите на сайта в продължение на 12 месеца.

В световния топ 10 за 2017 г. след победителя се нареждат още храмове на различни религии. На второ място отново е джамията "Шейх Зайед" в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Под номер 3 и 4 следват катедралата в испанския град Кордоба, т.нар. Мескита, построена някога като джамия, и базиликата "Св. Петър" в Рим.

Виж още: Сиам Парагон - най-популярният мол в света

Петото и шестото си място запазват мавзолеят Тадж Махал в Индия и православната църква "Възкресение Христово". Новото попълнение под номер 7 е Великата китайска стена при Мутиеню, недалеч от Пекин, а миналогодишният победител Мачу Пикчу се е смъкнал чак до осма позиция.

С по още една забележителност в Топ 10 са представени Испания (но не с архитектурния комплекс Алхамбра в Гранада от миналагодишната класация, а с площад "Испания" в Севиля, на девето място) и Италия (катедралата "Дуомо" в Милано, под номер 10).

Виж още: Коя е най-голямата туристическа забележителност у нас

Класацията е не само в световен мащаб, а и за отделни региони и държави, дори България, където най-голямата атракция за гостите на страната е храм-паметникът "Св. Александър Невски", а Рилският манастир остава на второ място.

Половината обекти са в София. Място в списъка с 10-те най-атрактивни български забележителности са намерили още Руската църква, Боянската църква и ротондата "Св. Георги", Античният театър в Пловдив, хълма с крепостта Царевец във Велико Търново, дворецът и ботаническата градина в Балчик, столичният храм "Св. София" и Бачковският манастир.

Виж още: 10 от най-красивите български градове

Тази година от Топ 10 са отпаднали Белоградчишката крепост, паметникът на Бузлуджа, музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси, варненската катедрала "Св. Успение Богородично".

Хълмът с крепостта Царевец във Велико Търново

През 2014 г. начело в US класацията беше националният военен парк Гетисбърг в щата Пенсилвания, където в началото на юли 1863-та се е състояла решаващата битка от Гражданската война, но сега той дори не в десетката. Там половината забележителности са в Ню Йорк: централната жп гара "Гранд сентрал", Статуята на свободата, "Емпайър стейт билдинг", "Рокфелер център" и катедралата "Св. Патрик".

В американския топ 10 са още затворът "Алкатрас" в Сан Франциско и паметникът над мястото, където бойният кораб "Аризона" е потънал при японското нападение над базата Пърл Харбър през 1941 г., а новото попълнение е имението Билтмор в Ашвил, щата Северна Каролина.

Фотогалерия: Градът на 2013 г. - Сан Франциско

Най-голямата забележителност на САЩ досега - мемориалът на Линкълн (Lincoln Memorial Reflecting Pool) в столицата Вашингтон, с водното огледало, където Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч I Have a Dream, - също отстъпва първото място и сега то се заема от моста "Голдън гейт" в Сан Франциско, който чества своята 80-годишнина и е 11-и сред световните забележителности.

Мостът "Голдън гейт" в Сан Франциско - най-фотографираният в света. Снимка: Rich Niewiroski Jr. (ProjectRich.com/gallery)