Къде да се запътим, за да обогатим бирената си култура

Каквото и да си говорим, петъкът е бирено време и нищо, че този петък не е чак толкова петъчен (по-скоро се усеща като някаква сряда), ние си мислим вече за халбата кехлибарена, пенлива течност, която възнамеряваме да изтече в гърлата ни след края на работния ден.

И мислейки си така за бира, решихме да представим някои от най-добрите дестинации за бирен туризъм.

Сапоро, Япония

В Сапоро се намира единственият по рода си в Япония бирен музей. Той е отворен през 1987 година, а бира "Сапоро" е сред най-старите и популярни марки в страната. Произвежда се от 1877 година насам, а в момента се предлага и в цял свят. Повече от 150 000 души годишно посещават дестинацията, за да видят експонатите или да дегустират бирата. Освен самия експонатите, на широка популярност се радват и барът и градината на музея.

Копенхаген, Дания

"Карлсберг" е една от най-старите пивоварни в Северна Европа и Скандинавския регион. Посетителите могат да видят най-голямата колекция от бирени бутилки в света, както и конюшнята на пивоварната. От Карлсберг залагат на интересната си история и на усещането за сливане с миналото.

Амстердам, Холандия

Амстердам - домът на "Хайнекен". Посещението в пивоварната е задължително за гостите на града. Туристическата обиколка трае около час и половина, изпълнени с интересна информация за историята на пивоварната и начините за приготвяне на бирата.

Динан, Белгия

Белгия е един от лидерите в производството на бира още от Средновековието насам, като в страната работят над 120 пивоварни, произвеждащи повече от 500 марки бира. От своя страна монашеската бира е важна част от културата на страната. Макар Стела Артоа да е най-известната бира, внимание за бирения турист заслужава град Динан, провинция Намюр - място на производство на друга интересна белгийска марка - Leffe. Абаство Нотердам де Лефе е интересна забележителност, която заслужава внимание.

Дъблин, Ирландия

"Гинес" не е по вкуса на всеки, но определено е една от най-известните и най-обичани марки бира. Мнозина определят Дъблин и пивоварната "Сейнт Джеймс" - домът на "Гинес", като "Светия граал" на бирения туризъм. Обиколката включва интересни, интерактивни изложби, включително и такива за образоване на хората за злоупотребата с алкохол и шофирането в нетрезво състояние.

Мюнхен, Германия

Мюнхен е едно от местата по света, което само със самото си име се свързва с бирата. Архитипът за немеца, който от цялото си сърце обича бирата е дълбоко залегнал в мнозина и честно казано, има защо. В целия град има разпръснати различни открити заведения за консумация на всевъзможните наденички, печени картофи, ребърца, тестени изделия и да опитате, разбира се, от местната висококачествена бира.

Прага, Чехия

Едва ли има място на света, където бирата да е ценена повече. По отношението си към пенливата течност чехите превъзхождат дори и баварците. В Чехия дори си и имат народна поговорка, за бирата: "Където има бира, има и веселба". Пивото там е на високо ниво и разходка до Прага, освен че обогатява с познания за бирената култура в града, дава възможност да се насладите на питие с прекрасно качество.

Източник: Bulevard.bg