Масово те отказват резервациите си за българските курорти

Наводненията във Варна и Добрич са довели до сериозен отлив на туристите за течащия вече туристически сезон. Много летовници, най-вече от Русия, са отказали резервациите си. Това съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката, цитирани от bTV.

От министерството обвиниха някои от репортажите за наводненията, които били преувеличени. Така те уплашили чуждите туристи, които се отказали от плануваните ваканции.

Виж още: Над 700 000 лв. за пострадалите от наводненията

Засега туристите от западните държави, които обикновено планират почивката си по-рано, не са се отказали от летуването си в България. Очакванията са през тази седмица в морските ни курорти да пристигнат 180 хил. туристи. За целия юни броят им ще бъде около 720 хил., сочат още прогнозите на МИЕ.

Друга причина за лошия за момента туристически сезон са и намалелите заради лошото време почивки за уикенда, които станаха модерни в последните години. Те са типични както за българите, които искат да разпуснат след работната седмица, така и за граждани на Румъния, Македония и Сърбия. По данни на Института за анализи и оценки в туризма тези пътувания намаляват с 60% през тази година. „Уикенд туристите” вече се насочват към Гърция и Турция.

Виж още: Варна помни и друго страшно наводнение

Валежите обаче показаха и един много сериозен, чисто инфраструктурен проблем на морските ни курорти - липсата на добра дъждовна канализация. По време на проливните дъждове, изсипали се над България през последния месец, в Слънчев бряг водата, която трябваше да се оттича в канализацията, се връщаше обратно, създавайки огромни локви и поводи на зевзеците да се шегуват, че курорта ще започне да конкурира и Венеция.