Протестиращите искат да въведат изцяло нова система на управление в държавата

Днес ще се състои протест пред сградата на Народното събрание. Той се организира под мотото "Тук сме". Организаторите се заканват, че на площада днес ще дойдат хора от цяла България.

Протестиращите се организират във "Фейсбук" и настояват за оставка на кабинета. Досега 3000 души са изявили желание да участват. Официални искания протеста няма, но обявява за своя цел свикване на Велико Народно събрание и разследване на всички политици от 89-та година до днес. 

Искания

Сред другите посочени дългосрочни цели са лустрация на всички кадри на ДС и въобще всички хора, които по един или друг начин са имали досег до политиката през годините след падането на режима на Тодор Живков.

Алтернативата, която протестиращите предлагат, представлява въвеждането на Национален съвет от седем души, избрани преко от народа. Той ще представлява нещо като долна камара на парламента. Самото Народно събрание ще се състои от 100 души, които ще приемат (или отхвърлят) решенията на Националния съвет, но само ако Националният съвет ги е приел с най-малко 5:2 "За". 

Сред обещанията, които протестиращите дават, фигурират още затваряне на границите за бежанци и експулсирането на бежанците, които вече са у нас, драстично увеличаване на минималната работна заплата и минималната пенсия, сериозно увеличаване на детските надбавки, социални помощи само за хора със завършено средно образование, разследване на дейността на банките, разваляне на всички договори за концесии и редица други.

Възможни сблъсъци

Още вчера полицията вчера предупреди, че разполага с данни, че членове на различни футболни агитки са получили оферти, за да предизвикат безредици на протеста. По този повод от кабинета заявиха, че се готви повторение на февруарските протести от 2013 г.