Тази събота, 8 юни, международната природозащитна организация WWF и "Глобул" организират за шести път Национален ден на природните паркове.

Фокусът на тазгодишната кампания пада върху работата с деца и ученици, като преди началото на почистването на парковете са предвидени лекции за растенията и животните, характерни за съответния парк. 

Участниците в инициативата могат да заснемат видовете, които срещнат по време на почистването, а за най-добрите снимки са предвидени награди.

Всяка година доброволци почистват и освежават инфраструктурата на 11-те природни парка в страната: "Витоша", "Рилски манастир", "Златни пясъци", "Врачански Балкан", "Русенски Лом", "Странджа", "Шуменско плато", "Българка", "Сините камъни", "Персина" и "Беласица".

В рамките на инициативата са изградени 12 моста и нови кътове за отдих, а по пътеките в природните паркове са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината.

.

За последните години към кампанията се присъединяват близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци. Тази година я подкрепят и 25 утвърдени личности от сферата на изкуството, културата и медиите.

Симеон Колев от "БГ Радио", новинарите от Нова телевизия Галина Щърбева, Богомил Грозев и Невена Василева, водещият Димитър Павлов, писателката Ваня Щерева, Венелин Петков от bTV Новините и актьорът Филип Аврамов са посланици на природен парк "Витоша" и се включват в почистването на планината на един от четирите сборни пункта: Дендрариума, Златните мостове, Офелиите и Железница.

Писателят Калин Терзийски и композиторът Станислав Лобошки отиват в природен парк Беласица. Посланик на Сините камъни е актрисата Николина Янчева, а на Рилски манастир - Станислава Цалова от прогнозата за времето по bTV, Александър Поплилов (SEN I) и Пламен Зафиров (ZAFAYAH) от Roots Rocket.

Посланик на парка Персина е актьорът Георги Низамов. В почистването на Шуменското плато участват Петър Съмналиев, Явор Захариев, Ивайло Чалъков и Стефан Попов от Gravity Co., както и общественият посредник Иван Капралов.

Фотографът Александър Иванов се присъединява към почистването на природен парк Българка, а журналистът Георги Тошев на 8 юни ще бъде в парка Златни пясъци. Музикантите Дани Милев и Криста са посланици на Врачанския Балкан, певицата Тони Димитрова - на Странджа, а музикантът Валди Тотев се включва в почистването на Русенски Лом.

Целия списък със сборните пунктове и местата за чистене е качен на WWF.bg

Нека да почистим заедно и да не създаваме нови видове!