Българите искат да видят трайни промени, време е политиците да се обединят, за да ускорят реформите, напомниха от Брюксел

Мониторинговият доклад на  Европейската комисия за борбата с корупцията и организираната престъпност в България показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година, напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки, информира БНР.

"Фактът, че за периода, включен в този доклад, в страната имаше три различни правителства и безизходна парламентарна ситуация, ясно допринесе за липсата на решителност за реформи. Придвижването на реформите напред изисква

признаване на проблемите и идентифициране на мерки за решаването им

В това отношение настоящото правителство и парламент предприеха важна стъпка чрез одобряването на стратегия за съдебна реформа, която предвижда насоки за бъдеща работа в редица области. Те обаче трябва да бъдат следвани и прилагани, за да бъде демонстрирана убедителна промяна", се казва в официалното съобщение от Брюксел.

Виж още: Критики и похвали в доклада на ЕК

"Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България. Все пак е положителен знак, че в голям брой области проблемите бяха признати и бяха идентифицирани решения. Сега е време за действие.

Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат за възръщане доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната", посочва първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, и заключава:

"В България живеят талантливи хора, които се трудят упорито и искат да видят промени с траен резултат. Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) остава ценно помощно средство по пътя на напредъка и се подкрепя от мнозинството българи.

Време да се изгради политически консенсус за ускоряване на реформите."

По-рано представители на политически сили в парламента коментираха черновата на доклада и определиха критиките като "смекчени". Според Радан Кънев от коалиционния партньор Реформаторския блок:

"Положението в българското правосъдие е много тежко, това го знае всеки в България и всеки български съдия. А докладът е смекчен, защото показахме консенсус по стратегията за съдебна реформа, успяхме да консолидираме наистина огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС - да я подкрепят накрая."

Коментарите на Патриотичния фронт бяха в тази посока. Според Красимир Каракачанов:

"Ако погледнем, докладът е доста по-благоприятен от очакваното. Всяко едно ново правителство, което заявява добри намерения, получава някакъв шанс. Много от критиките са абсолютно основателни. Но съдебна реформа не може да се направи за 24 часа."

Такова е и мнението на групата "Български демократичен център", изказано от Росен Петров:

"Аз дори очаквах да е по-лош, защото това са проблеми, натрупани през последните 25 години."

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче определи документа като формален:

"В Европейския парламент управлява ЕНП, тук управлява коалиция, която се води, че е към ЕНП. Естествено, че докладът ще бъде такъв - леко снизходителен. Това са формални документи. Никога не се казва нищо по същество."