Полицията работи по две основни версии - тероризъм или психическо заболяване на нападателя

Един човек е загинал, а петима други са били ранени при нападение с нож на площад "Ръсел" в британската столица Лондон, предаде Би Би Си. 

Нападението е станало около 22.30 часа местно време. Жертвата е жена на 60 години. Ранени са още две жени и трима мъже. 

За нападението е задържан млад мъж. Версиите, по които се работи, са терористична атака и психическо заболяване. 19-годишният извършител на нападението е бил арестуван, след като полицията използвала електрошоков пистолет, за да го обезвреди.

Полицията веднага струпа допълнителни сили в района на инцидента - лондонския квартал Блумсбъри, който е център на интелектуален, учебен и културен живот и любимо място за отдих на жителите и гостите на британската столица.

"Според предварителни данни психическото състояние е значителен фактор в този случай и това е една от главните версии, по които работи следствието", каза помощник-комисарят на лондонската полиция Марк Роули, цитиран от Ройтерс. 

Той потвърди, че нападателят е норвежец от сомалийски произход, като обаче няма никакви данни за радикализацията му или че е подбуждан от подобни мотиви, така че засега може да се изключи версията за тероризъм.

Роули добави, че лондончани могат да видят в следващите дни засилване на полицейското присъствие, включително на въоръжени полицаи, които да се грижат за сигурността и спокойствието по улиците на града.

Това е сериозен ход, като се има предвид, че само малка част от полицията във Великобритания има огнестрелни оръжия. По принцип полицаите в Обединеното кралство не са въоръжени, като само на някои специални отряди се позволява да използват огнестрелно оръжие или електрошокови пистолети. 

Нападението идва на фона на редица други атаки в Централна и Западна Европа.

Източник: Би Би Си