Все повече доказателства, че древната цивилизация е град, заровен в Испания

Атлантида може би е град, заровен в континентална Европа. Новината идва 2400 години след като гръцкият философ Платон описва великата цивилизация, унищожена от потоп, последвал подводно земетресение. Това се случва само дни след опустошителното цунами в Япония, което ясно показа какво могат да причинят ужасяващите вълни.


Международен екип от изследователи, специалисти в изследването на дълбоко заровени руини, твърди, че най-вероятно прочутата изгубена цивилизация е била град в отдалечените блатисти местности на Испания.


Канадският геофизик Пол Бауман, заедно с двама свои колеги, е извършил множество подземни сондажи, като част от Американско изследване.


През изминалите векове е имало безброй теории за съществуването на Атлантида. Според някои градът бил измислен от Платон като митологично царство, погълнато от морето. Учени от цял свят предлагат безброй варианти за възможното местоположение на потопения град.


Търсенето в Испания започва през 2004 г., когато немският физик Райнер Кюне забелязва аномалии в сателитни снимки на мочурищата, близо до река Гуадалкивир, северозападно от град Кадис. Местността се намира недалеч от Гибралтарския проход, припознат от учените като "Колоните на Херкулес", споменати от Платон в описанието на Атлантида. 


"Това място е най-добрият кандидат за Атлантида от всички, които някога сме откривали. Има най-много доказателства" казва археологът Ричард Фройнд, който работи върху терена през последните няколко години. Според него доказателство са и интригуващи артефакти, намерени още по на север в Испания, където бежанци от наводнените местности вероятно са се преселили. Става дума за произведения на изкуството, които изглеждат като направени в памет на изгубен град. 


Сред откритията на канадския екип били сензорни данни за нещо, което прилича на обществена печка, в момента заровена в блатистия седимент, далечe от което и да е познато до днес древно селище. Засечени са и други големи структури, които наподобяват канали. 


Най-вълнуващия момент за учените идва, когато откриват статуетка, видимо различна от тези на други култури в района, но близка по стил до творби от Бронзовата ера  - точно периодът, който се търси. След нея учените откриват и втора статуетка.


Фройнд описва мочурищата в Куадалкивир като оформящи "странни геометрични сенки, приличащи на останки от заграден град", и намеква за "древен катаклизъм, който внезапно е погребал развиваща се цивилизация под метри океанска кал." 


Бауман и Фройнд са работили заедно на около 20 обекта в Близкия Изток и други места по света, но не са попадали на нищо, наподобяващо Атлантида. Екипът на Бауман изследва с проникващ в земята радар, магнетометри и скенери. Учените могат да засичат термични или химични белези на обекти, построени от хора, които лежат заровени под земята.


Източник: Списание Осем