Всяка година страната ни напускат близо 60 хил. души

Над 40 хил. българи търсят работа в чужбина. Това показва справка на Агенция по заетостта, изготвена за в. "Труд". По неофициални данни броят на желаещите да напуснат страната за повече пари е в пъти повече.

Според синдикатите от КНСБ всяка година между 50 хил. и 60 хил. души напускат България. Според други източници в момента зад граница са над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст. Само в съседна Гърция през 2015 г. над 100 хил. българи са работили сезонна работа.

Основните дестинации за българите, желаещи да работят в сферата на селското стопанство са Испания и Португалия, а в сферата на туризма - Австрия и Германия, поясняват експерти на Агенцията по заетостта. Страни като Германия, Великобритания и Чехия предлагат и възможности за технически специалисти. 

Виж още: Българските IT специалисти вече привличат с качество, а не с евтин труд

Към момента най-търсени в чужбина остават IT специалистите. Недостигът в Европа надхвърля 100 хил. работни места. 
Освен това в страните от ЕС има сериозна нужда и от хора с технически професии - заварчици, шлосери, електротехници, както и за специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството - сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи.

Продължава и "изтичането" на медицински кадри от страната. Най-много лекари в момента се търсят във Великобритания, а Германия е притегателен център за специализанти. По данни на лекарския съюз най-често от страната си тръгват хирурзи, анестезиолози и акушер-гинеколози, а най-сериозен недостиг на специалисти има сред патолозите, ортопедите и педиатрите.

Виж още: За 4 години над 1800 лекари са напуснали България

Обединените арабски емирства предлагат до 10 000 евро месечна заплата на лекарите и до 4000 евро за медицинските сестри. Стартова заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 хил. и 70 хил. паунда годишно.

Източник: в. "Труд"