Близо половината са подадени в Турция

Общо 131 590 наши сънародници са гласували в 58 държави и 383 избирателни секции, обобщиха от Външно министерство за вота зад граница на сутринта след изборния ден.

Най-много български граждани са отишли до урните в Турция - 60 090.

Получените данни от секционните комисии в чужбина показват, че в Испания гласувалите българи са общо 12 959.

Във Великобритания своя вот са дали 13 855 наши сънародници, като повече от половината - 8347, са направили това в Лондон.

Броят на гласувалите в Германия е 9823, в Гърция - 4582, а в Белгия 2943.

В САЩ, където гласуването продължи и в понеделник българско време заради часовата разлика, до урните са отишли 9424 души, а в Канада правото си на глас са упражнили 1639 сънародници.

Виж още: Защо Митко ще прелети 1000 км в неделя

Очакват се много гласове за ДПС не само от Турция, които могат да направят движението дори втора политическа сила, прогнозираха анализатори в изборната нощ.

Като "бомба" определи "Блиц" изказването на бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме в студиото на Би Ти Ви, че движението ще спечели второто място, и то не с гласовете от Турция, а от Западна Европа.

Ще видите, че ДПС е първа сила в Англия, Белгия, Германия, заяви Дикме и коментира, че ако на следващия ден Бойко Борисов се обади на Лютви Местан, лидерът на ДПС щял да подкрепи правителство на ГЕРБ - при това без ангажименти.

В крайна сметка при обработени над 99,95% секционни протоколи у нас и в чужбина разликата в процентите на БСП и ДПС се запази, но минимална - под 1%.