Средно за година 800 хил. души отнемат живота си

Депресията и суисидността са голям проблем на съвременното общество. За това алармират от Световната здравна организация в доклад за самоубийствата, съобщава АФП.

Средно на всеки 40 секунди по един човек отнема живота си. Оказва се, че самоубийствата дават повече жертви дори от войните или природните бедствия. Най-голям брой самоубийци има сред пълнолетните хора.

Причина за разпространяването на това явление са репортажите в медиите, когато дадена известна личност се самоубие.

Изследването обхваща период от продължило 10 години и в него участват 172 държави. През 2012 г. в държавите с високи доходи има слабо увеличение на самоубийствата, 12,7% на всеки 100 хил. души срещу 11,2 на сто в страните с ниски или средни доходи.

Според данните в доклада всяка година по света има 1,5 млн. случая на насилствена смърт, като 800 хил. от тях са самоубийства. Те са и втората причина за загуба на живота сред хората на възраст между 15 и 29 г. по целия свят.

Виж още: 1/3 от населението на Земята живее в бедност

Най-много са те в Централна и Източна Европа и в Азия, като една четвърт от всички случаи са в държави с висок жизнен статус.

Около една трета от самоубийствата се случват в Югоизточна Азия, най-вече в Северна Корея, Индия, Индонезия и Непал. Най-много хора отнемат живота си в Гвиана (44,2% на 100 хил. души), Северна и Южна Корея (съответно 38,5 и 28,9%). Следващи в класацията са Шри Ланка, Литва, Сирунам, Мозамбик, Нешал и Танзания. В Русия самоубийствата са 19,5% на 100 хил. души, в Унгария 19,1 на сто, а в Беларус 18,3%.

Виж още: Потвърдиха. Робин Уилямс сам сложил край на живота си

Мъжете се два пъти по-склонни да отнемат живота си в сравнение с жените. Най-често използваните методи са обесване и застрелване, а в селските райони се използват отровни инсектициди.