На 100 хил. души население у нас се падат средно около 400 лекари

България е на седма позиция сред 28-те страни членки на Европейския съюз по брой лекари на глава от населението. Това показват данни от анализ на статистическата служба "Евростат" за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г., цитиран от Би Ти Ви. 

На 100 хил. души население у нас се падат средно около 400 лекари, отчита анализът. Най-много медици по същия показател има Гърция - по 632 на 100 хил. души. Преди България се нареждат още Австрия, Португалия, Литва, Швеция и Германия. 

Страни като Италия, Испания, Малта, Дания Холандия пък остават след нас в класацията за дела лекари на глава от населението, а Полша е на последно място с най-малко медици - само 230 за 100 хил. души.

Въпреки високата позиция в тази класация, България продължава да страда от сериозен недостиг на медицински персонал, а по-голямата част от младите лекари, завършващи у нас, се насочват към чужбина, където трудът им е доста по-добре заплатен

Виж още: За 4 години над 1800 лекари са напуснали България

Анализът показва още, че през 2014 г. на основен трудов договор в лечебните здравни заведения са практикували 28 842 лекари. Най-много сред тях са били лекари-специалисти в различни направления, следвани по брой от хирурзите, общопрактикуващите лекари, педиатрите и акушер-гинеколозите.

Броят на жените в медицината у нас е превишил този на мъжете с около 10%. Младите лекари до 35-годишна възраст пък са били с около 4% по-малко от тези над 65 години.

Около 1,8 млн. лекари са практикували в ЕС през 2014 г. Най-много от тях - 333 хил., са практикували в Германия, а най-малко в Малта и Люксембург.

Виж още: 2/3 от личните лекари у нас са на възраст над 50 години

Най-голям брой лекари, работещи в болници, е записан в Германия - около 180 хил., Франция - 170 хил. и Италия - 130 хил.

Най много лекари в предпенсионна възраст е имало в Италия. Там повече от 50% от медиците са били над 55 години. Във Великобритания пък те са били едва 13%.

Най-висок дял на жените-лекари бил отчетен в Естония и Латвия, където близо три четвърти от здравните специалисти са били представители на нежния пол. В Люксембург и Кипър пък мъжкото присъствие в здравеопазването било най-значително.

В следващите няколко десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора на здравеопазването и търсенето на лекарски услуги ще се увеличи драстично, твърди анализът на "Евростат". Според него се очаква повече от 3% от практикуващите в момента лекари да се откажат от професията си до 2020 г. В резултат на това е възможно да има недостиг на персонал в някои медицински специалности или географски зони.

Виж още: До 15 години България може да остане без лекари

Източник: Би Ти Ви