Най-голяма военна мощ има САЩ, следвани от Русия

България заема 67-о място в света по военна сила в класацията на международния сайт Globalfirepower.com. От изданието използват собствена методология за изчисляването на индекса на военната сила, който включва над 50 фактора. 

От сайта уточняват, че класацията, включваща общо 126 държави, се изготвя основно върху способностите на страните по отношение на конвенционалните оръжия и не взема предвид тяхната ядрена мощ. 

Географските фактори също влияят на крайния резултат, както и наличието на природни ресурси. Резултатът на страните, които нямат излаз на море, не е намаляван заради това, че не разполагат с военноморски сили. На резултатите на всяка страна обаче влияе настоящето ѝ икономическо състояние. 

Виж още: Българската армия с 12 мисии зад граница и 167 спасителни акции за 2014 г.​

Първата позиция се заема от САЩ, която има резултат от 0,1663. Според методологията на Globalfirepower резултатите се определят на фона на идеална стойност от 0,0000, която реално е непостижима заради редицата фактори, които се вземат предвид за всяка страна. 

Второто място в класацията е за Русия с резултат от 0,1865, а на трето - Китай с 0,2318. 

По-нататък челната десетка се допълва от Индия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Германия, Япония и Турция. 

Виж още: Около половината българи не биха се сражавали за страната си​

България заема 67-о място с резултат от 1.6721, нареждайки се след Казахстан и точно преди Кения. Последните три места в класацията са за Сомалия, Мозамбик и Мали.