Най-демотивирани да застанат с оръжие под родното знаме са японците и германците

В дните около Деня на храбростта и Българската армия излезе интересно социологическо проучване, което разглежда въпроса за саможертвата в името на родната страна. 

47% от българите не биха се сражавали за родината си. Това показва глобалното проучване на УИН/"Галъп интернешънъл", представена у нас чрез "Галъп интернешънъл болкан".

Саможертва за страната

Готови да отидат на война в името на България са 25% от хората у нас. Глобално на подобна саможертва са готови 61% от анкетираните, а 27% не биха го направили.

Изследването е проведено от 64 страни в целия свят и се базира на ежегодна традиция, инициирана и проектирана под ръководството на д-р Джордж Галъп през 1977 г.

Най-голяма готовност да се сражават за страната си проявяват хората в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска в Западна Европа (25%).

Най-малка готовност да застанат с оръжие в името на родината имат Японците (11%) и Германците (13%). За сравнение, във Великобритания този дял е 27%, а във Франция - 29%.

Демографски и религиозно

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%. Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%.

От различните вероизповедания, обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%. За православното християнство 53% биха хванали оръжието.

Източник: "Галъп интернешънъл"