От СДВР отчетоха задържането на група, извършила десетки кражби от малки магазини през последните седмици, и обявиха, че искаме по-строг регламент за дейността на автокъщите и автоморгите

Увеличават се кражбите на автомобили както в столицата, така и в цялата страна. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обясни, че за изминалата 2015 г. в цялата страна са откраднати 3460 автомобила. 25% от колите са намерени.

Виж още: Английски турист побърка полицията в Несебър

Този вид престъпна дейност, свързана с противозаконното отнемане на МПС, е нараснала със 7% за територията на цялата страна в сравнение с 2014 г., посочи главен комисар Терзийски. Разкриваемостта обаче също се е покачила - от около 5,5% до 10%.

Разследващите обаче се затрудняват при доказването на този вид престъпна дейност и тази връзка МВР ще предложи промени в Наказателния кодекс (НК). Искаме по-строг регламент за дейността на автокъщите и автоморгите, документиране на авточастите, приема и продажбата им, обясни директорът на Националната полиция.

В София и районите около столицата е отчетен относителен най-голям дял от тези престъпления. Анализът на данните показва, че над 80% от автомобилите

се крадат, за да се разкомплектоват - и преминават през автоморгите

Директорът на СДВР призова собствениците на автомобили да бъдат бдителни при покупката на части втора употреба, а ако имат съмнения, че са придобити по незаконен начин, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление.

От СДВР обясниха още, че преди два дни, в района на Владая, са задържани двама души от Перник с мазда, открадната в столичния кв. Дървеница, придружаван от ескортиращ автомобил. Единият от тях е Иван Райков по прякор Патицата. Мъжете оказали съпротива и се опитали да избягат, стигнало се и до преследване с полицейски коли.

Групата им е наблюдавата от два-три месеца насам. Преди десетина дни на територията на Перник са открити

117 двигателя за МПС, противозаконно отнети в София,

припомнят от МВР. В операцията участвала групата "Кобра" на СДВР, тъй като единият от заподозрените имал 32 криминални регистрации (90% от тях за автокражби) и се очаквало да е въоръжен.

"Задържаните са привлечени като обвиняеми по чл. 215 от НК за вещно укривателство. Двамата са направили опит да укрият чужда движима вещ, за което по безспорен начин е установено, че са знаели, че е придобит след престъпление. На управляващия крадения автомобил е повдигнато и обвинение по чл. 345 от НК“ , съобщи прокурор Петър Белчев от Софийската районна прокуратура. 

Столичните полицаи отчетоха и задържана група за кражби от търговски обекти. Обект на посегателствата били малки магазини, от които са отнети бързоликвидни стоки: цигари, алкохол, скъпи шоколади и други опаковани дребни продукти, които били

пласирани чрез прекупвачи на половин цена

От регистрираните кражби групата е "инкасирала" доходи по около 4000-5000 лева на вечер, като щетите за всеки обект са по минимум около 10 хил. лева, поясни директорът на СДВР главен комисар Младен Маринов.

За около 20-ина дни били ощетени над 40 малки търговски обекта в София, вкл. в по-отдалечени райони, като извършителите действали в рамките на около 3-4 минути. В някои вечери посягали на пет-шест магазина, но не всички опити за кражби бивали успешни.

Основният организатор на групата бил Б.Ш., на 31 г., осъждан шест пъти досега и

задържан 81 пъти за различни престъпления в столицата,

предимно кражби. Криминалистите са по следите и на участници в организирани кражби от хипермаркети, с обект на интерес основно черна техника.

Източник: BNR.bg; пресцентър МВР