Един от най-добрите гръбначни хирурзи у нас, шеф на ортопедията в столичната болница "Света Анна", който беше пребит на улицата рано сутринта, може да изгуби зрението на едното си око

Завеждащият клиниката по ортопедия и травматология в столичната университетска болница "Света Анна" (Окръжна болница) проф. Стефан Станчев бе нападнат и пребит в ранните часове на деня в жк "Белите брези", докато разхождал кучето си. Лекарят, който е един от най-добрите гръбначни хирурзи у нас, е с тежка травма на главата и има опасност да загуби едното си око.

Вместо да пристигне на работа както всеки ден в 8 ч. сутринта, 58-годишният проф. Станчев е докаран в здравното заведение с линейка. Претърпява поредица от операции от мултидисциплинарен екип. Наложило се част от лицевите кости на пострадалия да бъдат заместени с метални пластини, тъй като са били напълно раздробени.

Той е поставен в медикаментозна кома и състоянието му се оценява като критично. Прогнозата на невролозите е, че черепно-мозъчната травма може да бъде преодоляна.

Преките извършители са трима. Мъжете, които не носели маски, съборили лекаря на земята и започнали да го удрят. Източници от полицията уточняват пред БНР, че вероятно целта на нападението не е грабеж. Работи се по няколко версии за инцидента. Не се изключва причината да е лично отмъщение.

Нападението срещу проф. Стефан Станчев е случай с висока обществена опасност, заяви главният секретар на МВР Георги Костов и увери, че се прави всичко възможно за разкриване на това престъпление.

Заместникът му Георги Арабаджиев информира, че се проверяват данни за предишен опит за саморазправа с д-р Станчев, за който той не подал сигнал.

Източник: БНТ, БНР