Повод да си припомним някои образци от българската естрада по творби от поетичната класика стана "Табу" на попфолк певицата Антонина , която рецитира стихотворението "Прощално" с чалга за музикален фон

Близките на Никола Вапцаров ще съдят продуцентите на Антонина, която изпя негови стихове в чалга ритми, съобщи в. "24 часа". В протестно писмо наследниците на поета призовават Министерството на културата и Съветът за електронни медии (СЕМ) да спрат клипа на попфолк певицата, в който тя рецитира стихотворението му "Прощално". Настоява се и екипът, осъществил записа на "Табу" и съпътстващото видео, да бъде даден под съд.

Песента (доколкото може да се определи като такава) предизвика и масови негативни реакции в социалните мрежи, като оценките варираха от "провокация" до "пошлост". 

"Както и да се казва певицата, не се е допитала до никого от нашето семейство. За мен беше много по-жестоко това, че на светлия празник 24 май тази песен бе пусната като поздравление", коментира пред вестника кинорежисьорката Мая Вапцарова, която е негова племенница. 

"Защо дават Вапцаров на изпит, след като става за чалга песни?", пита се тя седмица след като на матурата по литература зрелостниците разсъждаваха върху стихотворението "Вяра". 

Поетът е написал "Прощално" преди разстрела си на 23 юли 1942 г. в софийското Гарнизонно стрелбище, днес превърнато в музей - и го е посветил на съпругата си Бойка Вапцарова. В документалния филм на Костадин Бонев "Вапцаров - пет разказа за един разстрел" (2013) го рецитира актрисата Цветана Манева.

В YouTube може да се намерят и истински песни по текста на "Прощално" - като рокбаладата, изпята от Светла Илиева по музика и аранжимент на китариста Стефан Гърдев.

В "Табу" Антонина обаче не пее, а рецитира стихотворението на музикален фон от Мартин Биолчев, чийто жанр опонентите на парчето определят като "люта чалга" и "кючек". За капак видеоклипът е заснет като софтпорно, като освен певицата, участват и двама статисти: полугол мъж и жена в кожено бюстие и мрежест чорапогащник.

"Целият проект цели да накара всички нас да се замислим за табутата в обществото ни, има ли такива и защо. Засягам обществени проблеми, като ги пародирам. Така карам хората, докато се забавляват, да мислят за доста сериозни неща. Винаги залагам на това да накарам хората да мислят - това е моята идея", обясни певицата в сутрешния блок на Нова телевизия и допълни:

"Ако проблемът е, че песента е попфолк, тогава разбирам. Но не виждам защо да е проблем. Ако бях направила същата песен под съпровод на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем?".

Тя беше категорична, че не е целяла да обиди никого: "В клипа няма порно и това не е кючек. Избрах "Прощално", защото това е култово негово стихотворение и го е написал точно преди да го обесят в ареста. В него има много любов, а и много страст. Така успяхме да вкараме и друго табу в проекта. Има тънка еротика, защото стихотворението е много страстно."

Поетесата Маргарита Петкова, самата тя авторка на текстове за естрадни песни, обаче контрира, че изпълнителката на "Табу" залага на евтин пиар.

"Еротиката е пошла, когато я правиш като фон на стихове, написани преди да разстрелят този, който ги пише. Посягането към класиката с нечисти намерения е зло. Трудно е да се ограничи, защото сме демокрация. Редно е да няма ограничения, но да има санкции", смята тя.

Паметливи припомнят, че навремето идентични критики е имало и към друга попфолк певица - изпълнителката на "Хищна хиена" Петра, заради политическата сатира "Котаците и маците" по детското стихотворение от Гео Милев "На махлата котките".

Антонина твърди, че от малка обича да чете поезия - и не само чете, но и пише. Първото й стихотворение било публикувано в местен вестник, когато била едва 10-годишна. Към първия си самостоятелен албум “Дали си струва”, който излиза през 2010 г., прибавя специален подарък - стихосбирка с 26 свои стихотворения, припомня "24 часа".

Родом от Враца, тя е завършила средното си образование със специалност “Хореография” - народни танци. През 1998 г. печели конкурса “Мис Враца”, а на "Мис България" се класира на второ място... Най-големият й хит е "Шматка", в чийто текст се осмиват т.нар. "златотърсачки"...

Виж още: 10 вечни естрадни песни за пролетта (видео)

Иначе най-популярната песен по стихове на Никола Вапцаров си остава "Пролет моя", с която Паша Христова се явява на конкурса "Златния Орфей" през 1971-ва. Изпълнението й по музика Йосиф Цанков и аранжимент на Георги Робев печели трета награда, но става по-известно във версията на Маргрет Николова.

Димитър Янев, наричан заради своите шлагери Градевския Моцарт и Пиринския Орфей, е създавал музика по други стихотворения на Вапцаров - като "Имам си родина" в изпълнение на Стоянка Колева и "Хайдушка", изпята от фолклорна формация "Перун".

Авторът на пирински песни е писал ноти дори по "Аз съм българче" от Иван Вазов. Стихотворенията на народния поет като "Тих бял Дунав" и "Де е България" всъщност се запяват още приживе, но като маршове и хорови песни.

Старите градски песни са другият популярен жанр, в който често се използват произведения от българската поетична класика. В естрадата, която често прибягва до текстове от утвърдени съвременни поети, примерите се броят на пръсти, но все пак съществуват - например "Две хубави очи" на Лили Иванова по едноименното стихотворение на Пейо Яворов.

Богдана Карадочева изпява "Горчиво кафе" по музика на Стефан Димитров, но стиховете на Христо Смирненски са превърнати в песен десетилетия по-рано.

Един от редките записи, които се откриват във видеоканала на "БГ естрада", е и "Радо, либе" на група "Траките" (1975), също по текст на Яворов.

Рокжанрът също не е чужд на българската поетична класика - група "Епизод" отдавна съчетава траш метъл със стихотворения от Иван Вазов и Христо Ботев, като е издала своите патриотични песни в десетина албума, сред които "Моята молитва" (2012), "Народът на Дуло" (2010), "Старият воин" (2008), "Нашите корени" (2006), "Българският Бог" (2002).