Все още се търси най-добрата оферта за ремонта на българските изтребители

Няма опасност към момента и преки заплахи за страната ни от случващото се в съседна Македония. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти малко преди делегацията на президента Росен Плевнелиев да излети от Монголия за Южна Корея.

В готовност

"Наясно съм със ситуацията, взети са мерки. Готови сме да реагираме в случай на опасност и да подпомогнем военна и гранична полиция, допълни министърът.

"Снощи късно разговарях с директора на служба "Военна информация" и се убедих, че в този момент нямаме абсолютно никакво основание за безпокойство. Но ако се наложи, до часове можем да окажем пълно съдействие", допълни той

"В Монголия имах няколко срещи включително и с министъра на отбраната. Постигнахме съгласие азиатската страна да изпрати в родните военни училища, включително Военна академия, както и лекари във Военно-медицинска академия на обучение у нас", коментира Ненчев.

Самолети за ремонт

По темата със сделката за ремонт на двата български изтребители министърът заяви, че все още се търси търсим най-добрата възможност.

"Няма да си позволя да похарча парите на данъкоплатците с лека ръка, заяви той. И обясни че през септември изтича договора с Русия и той едва ли ще бъде подновен предвид санкциите на ЕС. В същото време Русия предлага цена от 3 млн. лв. за ремонта на един от двата двигатели, а в същото време Полша е дала оферта за 2 млн. лв., обясни Ненчев. До края на годината двете летателни бойни машини ще бъдат ремонтирани, обеща още министърът.

Източник: Агенция "Фокус"