Бившият председател на Европейския парламент е номинацията на социалдемократите за канцлер

След като се отказа от поста председател на Европейския парламент в името на това да се завърне в германската политика, Мартин Шулц е най-вероятният кандидат на социалдемократите за канцлер. 

Въпреки досегашните откази на Шулц да поиска водачеството в партията си, сега то се очаква да му бъде връчено, след като вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел се отказва да се бори за канцлерския пост срещу лидерката на християндемократите Ангела Меркел.

Габриел директно предлага Шулц да е кандидатът на германските социалдемократи за канцлер.

"Ако се кандидатирам за канцлер, ще се проваля и ще проваля и Германската социалдемократическа партия", заяви Габриел пред германското списание "Щерн". Според него много по-добри шансове в битката за канцлерския пост би имал Шулц.

Виж още: Меркел отново избрана за лидер на ХДС с обещание да забрани бурките

Малко след като Габриел се отказа от битката за канцлерския пост, ръководителят на парламентарната група на ГСДП в Бундестага Томас Оперман каза, че Шулц е предложен за партиен лидер и че ще бъде партийният кандидат за канцлер.

Към момента социалдемократите в Германия имат рекордно нисък рейтинг, а изборите за федералиня парламент са след девет месеца (на 24 септември). Партията се радва на одобрение от едва 20%, сравнено с 38% подкрепа за християндемократите на Меркел.

Досега се твърдеше, че Габриел ще бъде кандидат на социалдемократите за канцлер, а Мартин Шулц ще бъде новият германски външен министър, след като досегашният титуляр на поста Франк-Валтер Щайнмайер стане президент на Германия идния месец.

По-рано днес обаче в. "Цайт" написа, че Габриел, освен че се отказва от битката за канцлерския пост, ще се откаже и от поста министър на икономиката, за да се бори за поста на външен министър, предаде Ройтерс.

Официално ГСДП възнамерява да номинира своя кандидат в неделя.

Източник: ТАСС, ДПА