Преди "Мълчанието на агнетата" и "Червеният дракон" емблематичният герой от романите на Том Харис е блестящ психиатър, нает от ФБР, за да помага на техен профайлър, който има уникалната способност да влиза в съзнанието на серийните убийци.

След особено изтощителен случай Уил Греъм (Хю Данси) заплашва да се оттегли, но Джак Крофърд (Лорънс Фишбърн), който ръководи специализиран поведенчески отряд към ФБР, има отчаяна нужда Уил да остане в екипа му и за целта осигурява на младия профайлър специалните грижи на един от най-уважаваните психиатри - д-р Ханибал Лектър (Мадс Микелсен).

В разцвета на кариерата си, но същевременно социопат и сериен убиец, травмиран още от детството си, д-р Лектър иначе е описван като джентълмен до мозъка на костите, с уникално остроумие, поразителен интелект, вкус към добрата храна - и към всички рафинирани аспекти на живота.

Незабелязано за Греъм психиатърът проявява особена проницателност към ужасните престъпления и психопатите, които ги извършват. Докато преследва безмилостните убийци, Уил дори не подозира, че изгражда силна емоционална връзка с вероятно най-опасния сред тях!

В тази игра на котка и мишка връзката между двамата мъже постепенно се засилва - и се оказва, че те имат повече общо помежду си, отколкото би могло да се предположи...

Нещо общо имат и главните актьори, които се познават от снимките на "Крал Артур" (2004 г.).

Звездата е датчанинът Микелсен, напоследък играл злодеи като Льо Шифр от "Казино Роял" и конт дьо Рошфор в "Тримата мускетари". Гледахме го наскоро и на София филм фест, в европейските драми "Ловът" и "Кралски афери", отличени с редица награди.

Режисьор на първия епизод от "Ханибал" (по AXN България от 8 април, 22 ч.) е Дейвид Слейд, екранизирал третия роман от сагата "Здрач" - "Затъмнение". Той е и изпълнителен продуцент, а сценарист е Брайън Фулър ("Герои" и "С аромат на маргаритки"), който повдига завесата за новия си сериал и сравнява Ханибал Лектър с друг култов персонаж от екрана - Дарт Вейдър.

Всъщност първи в Ханибал Лектър се превъплъщава Брайън Кокс в Manhunter (1986) на Майкъл Ман.

Най-известен в тази роля обаче е Антъни Хопкинс, който спечели "Оскар" за изпълнението си още през 1991-ва, а в началото на новото хилядолетие се завърна в "Ханибал" на Ридли Скот и "Червеният дракон" на Брет Ратнър, в който Уил Греъм се играе от Едуард Нортън.

Сред шокиращите случаи, с които се заемат профайлърът и психиатърът в първите епизоди на новия "Ханибал", е Свраката от Минесота, отстраняващ органи от телата на жертвите си, все млади жени, маниак, избил цялото си семейство и застрелян от Греъм, и друг сериен убиец, който заравя жертвите си живи и превръща телата им в инкубатори за отглеждане на екзотични гъби...