Според лидерката на Националния фронт Европейският съюз се разпада

Референдум за излизане от ЕС във всяка страна членка. За това се обяви лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен, призовавайки опитът на Великобритания да бъде повторен.

Лидерката на Националния фронт коментира пред френската телевизия Те Еф 1, че Европейският съюз се разпада.

Льо Пен, която се определи за "защитник на свободата на народите да разполагат със своята съдба и да избират законите си", нарече Европейският съюз тоталитарен. 

"Ако бях британка, бих гласувала за излизане от Европейския съюз. Дори мисля, че Франция има много повече причини от Великобритания да напусне", обяви тя.

"Французите не са питани от 11 години, а последния път тяхната дума бе потъпкана от традиционните леви и десни партии", продължи лидерът на Националния фронт, имайки предвид референдума през 2005 г. за Договора за европейска конституция.

Виж още: Ще се разпадне ли ЕС откъм Източна Европа след Brexit

"Какъвто и да е резултатът в четвъртък, Европейският съюз се разпада, той се пропуква навсякъде. Или чакаме потопа, експлозията, или сядаме около масата и започваме да градим Европа на нациите, която ще замени тоталитарния Европейски съюз, който познаваме днес", каза Марин льо Пен.

Запитана да уточни квалификацията "тоталитарен", която употребява редовно за ЕС, Марин льо Пен отговори: "Да, тоталитарен, съвсем ясно, защото ни обясниха, че демокрацията не може да разваля договори".

"Откакто се включихме в този процес (ЕС), който напредва въпреки нашата воля, ние сме в икономическата зона с най-слаб растеж в света, с безработица, която постоянно расте, с експлозия на бедността в еврозоната, имаме отворени граници, в които се вихрят всякакви трафиканти, терористи и икономически имигранти", аргументира позицията си Марин льо Пен.

Виж още: Защо се стигна до убийството на британската депутатка?

Тя обяви, че ако бъде избрана за президент на Франция догодина, ще инициира референдум за излизане от ЕС до шест месеца след това, като междуврмененно ще работи за това Брюксел да върне на страната ѝ контрола върху границата.

Източник: "Файнейшъл таймс", Те Еф 1