Успешният фирмен лидер е "хамелеон" със стабилна позиция.

Кара Гууд, собственик и президент на американската компания за връзки с обществеността WunderMarks, смята, че добрият ръководител има пет основни роли, пише електронното издание на сп. Entrepreneur

Вижте още: Осем златни правил за лидери от Джак Уелч

Той е:

Футурист. Защото всички заинтересовани от бизнеса във вътрешната и външната среда, т.е. служителите, партньорите, клиентите и медиите, очакват от него да им обясни какви са фирмените планове за бъдещето. Той е човекът, който трябва да каже каква е мисията на организацията, накъде се е насочила тя и как ще стигне там.

Историк. Хората искат да знаят освен накъде се е запътила организацията и къде е била тя преди това. Успешният мениджър знае и разказва с гордост успехите и поучителните грешки в корпоративната история.

Посланик. Фирменият лидер е лицето на компанията. Това е абсолютната му роля. Той се явява в публичното пространство, носейки отговорността, че представлява компанията и въплъщава имиджа й.

Вижте още: Как да успявате в бизнеса - 10 съвета от сър Ричард Брансън

Анализатор. Едно от задълженията на водача е да следи прогнозите за развитието на бранша. Какво говорят цифрите и действията на конкурентите? Мениджърът е този, който трябва да знае това.

Човек с позиция. Уважаваният фирмен лидер е сигурен в убежденията си и умее да комуникира добре това, в което вярва.

Вижте още: 11 житейски урока от Бил Гейтс