Лекарите планират национален протест пред Министерския съвет на 6 април

Поетапно до края на седмицата протестът на лекарите ще обхване цялата страна, съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. Така освен четерите области от понеделник, във вторник спират работа джипитата в пет области, в сряда - други осем, в четвъртък - шест. В столицата също се създава организация и протестът ще е двудневен.

В протестите днес се включват София, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Шумен.

На протест вече са излезли Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч, Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол.

За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, посочват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. 

На третия ден от протестите от Българския лекарски съюз обявиха, че се готвят за национален митинг пред Министерския съвет на 6 април. Протестът в навечерието на професионалния празник на медиците ще е под наслов „Истинска реформа за истинска медицина".

Виж още: В страната има недостиг на 470 лични лекари​

Срещу какво протестират лекарите

Докторите не са съгласни със служебния рамков договор, с който влиза в сила и нов основен пакет медицински дейности, в който част от клиничните пътеки се трансформират в амбулаторни дейности.

Те също така са срещу продължаващите лимити за лечение в болница, пръстови отпечатъци при преглед, изследване, прием и изписване в болница и аптека, както и задължения за допълнителна документация, които още повече натоварват медиците с бумащина.

Според лекарите състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса и предлаганите от министерството промени не водят до развитие и подобрение. Медиците твърдят, че здравните власти манипулират обществото с информацията, която дават. 

Виж още: Москов след решението на КС: Правата на пациентите няма да бъдат нарушени​

Още в петък бе обявено, че Националният съвет на Българския лекарски съюз снема доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така след първият протест в понеделник поетапно се присъединяват и лекари от други райони. 

Източник: "Дарик", Нова телевизия, "Капитал"