Туристите сa предприели изкачване през нощта към горна станция на влек "Заека"

Спасителна акция тече на Витоша заради лавина. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Двама души са загинали.  

В Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба (ПСС) в 04.00 часа е получен сигнал за двама мъже, които все още не са се прибрали. Информацията от техните близки е, че са се изкачили са от хижа Алеко и около 00.00 часа са били на горна станция на влек Заека. Казали са, че до два часа ще се приберат в София, съобщават от пресслужбата на ПСС.

Сутринта екип от 14 планински спасители и две спасителни кучета започват работа по претърсване  на падналите лавини поради възможността някой от туристите да е попаднал в тях. В 09.47 ч. е намерен затрупан в лавина човек без признаци на живот. В 11.17 е намерен и втория турист, също без признаци на живот.

От ПСС съобщават, че няма опасност за лавини по обработените ски писти.

Планинска Спасителна Служба изказва своите съболезнования към семействата и приятелите на загиналите.

След падналите обилни валежи от сняг в края на миналата седмица и началото на тази в планините има добра снежна покривка. Метеоролозите обаче предупредиха, че заедно с това се повишава и рискът от лавини.

Виж още: Откриха ски-сезона на Витоша

Именно за Витоша степента на лавинна опасност в момента е най-висока. Опасност, но от средна степен, има и за всички северни склонове на планините. Причината е вятърът. Той е пренесъл снежни маси и това увеличава нестабилността на снежната покривка. 

В Рила има предупреждение за района на ски писта "Маркуджик 3". Тя не работи. Всички останали писти са обработени и опасност за туристите няма.

В Пирин вече имаше инцидент със свличането на снежна маса.

Източник: Агенция "Фокус", Нова телевизия