Европарламентът постанови до пет години употребата на найлонови торбички да намалее с 80%

Над 8 млрд. пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука в страните от ЕС само през 2010 г., сочи оценка на въздействието, направена от Европейската комисия.

През същата година всеки гражданин на ЕС е използвал средно 198 найлонови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. Торбичките от този вид влизат рядко в повторна употреба в сравнение с по‑дебелите пластмасови пликове, като същевременно попадат по‑често сред отпадъците и допринасят значително за замърсяването на водните басейни и екосистемите.

Затова в петгодишен срок държавите членки трябва да намалят с 80% потреблението на най-често използваните и най-замърсяващите околната среда пластмасови торбички, гласят промени в законодателството, приети от Европейския парламент на първо четене.

По-близката цел е ограничаване наполовина до 2017 г. Препоръчва се това да става с налагане на данъци и други налози, както и чрез търговски ограничения и забрани. Целта е да се гарантира, че магазините няма да предлагат найлоновите торбички безплатно. Изключение се допуска само при опаковането на насипни храни като сурово месо, риба и млечни продукти.

Така до 2019 г. плодове, зеленчуци и сладкарски изделия вече трябва да се купуват в торбички, изработени от рециклирана хартия, или в биоразградими / компостируеми торбички.

Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителният спад в употребата на пластмасови торбички е лесно постижим с последователна политика, отбеляза евродепутатката от Зелените/ЕСА Маргрете Аукен (Дания), чийто доклад по темата беше приет с 539 гласа "за", 51 "против" и 72 "въздържали се".

У нас подобни ограничения бяха въведени през 2011-2012 г. и торбичките тип "потник" се дават само срещу заплащане, като цената им тази есен трябва да достигне 55 стотинки. Пластмасите вече са номер 1 и в пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

В началото на годината председателката на асоциация "Полимери" (БАП) Цветанка Тодорова коментира пред Econ.bg, че у нас производството на тънките найлонови торби с дръжки е намаляло с 50-70% през последните две години. Някои производители затворили, а други изнесли бизнеса си извън България или работят за експорт.

Същевременно обаче се увеличило производството на по-големи торби. Така в момента се ширят пликове без дръжки и по-плътни и по-тежки найлонови торби, с което екологичният проблем у нас не се реши, посочва Тодорова.