Четири специалитета, популярни и у нас, но така, както ги приготвят в южната ни съседка - и как да си ги направите сами (с малко помощ от Kulinaria.bg)

Вдъхновени от нескончаемите новини за гръцката криза, се опитахме да погледнем на южната ни съседка и от кулинарна гледна точка - с няколко специалитета "по гръцки", които открихме в Kulinaria.bg.

Пилешка супа по гръцки

Продукти за соса:
1 лимон, изцеден на сок
2 яйца
220 мл бульон, зеленчуков
черен пипер на вкус
сол на вкус
магданоз за поръсване

Продукти за супата:
1 морков
2 стръка целина
1 глава лук
1 пиле около 1 кг
100 г ориз
0,5 ч.л. риган
3 с.л. зехтин
черен пипер и сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Пилето се поставя в подходяща тенджера и се залива с 3 литра вряла вода. След като водата отново заври, се оставя да къкри около два часа, или докато месото се отдели от костите.

Когато е готово, пилето се изважда, а бульонът се прецежда и се слага отново да заври. Към него се добавят оризът, ситно нарязаните морков, лук и целина, ригана, зехтина, черен пипер и сол на вкус. Оставя се да ври на слаб огън около 20 минути.

През това време месото на пилето се отделя и нарязва. Приготвя се яйчно-лимоновият сос: яйцата и лимонът се разбиват заедно, а към тях се добавя постепенно врящият бульон, като се бърка постоянно. След това се слага отново да се нагрява, но не се оставя да заври, а се разбърква леко, докато започне да се сгъстява.

Така приготвеният сос се добавя постепенно, като първо се смесва в отделен съд с горещия бульон от супата, така че да не се пресече. Пилешкото месо се добавя обратно в тенджерата.

Преди да се сервира, супата се поръсва с магданоз.

Виж още: Пет вкусни салати за лятото

Печени филийки по гръцки

Продукти:
1 хляб, за предпочитане "ръчен"
35 г риган
40 мл зехтин
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме хляба на филийки. Подреждаме ги в леко намаслена тава. "Поливаме" внимателно със зехтина, поръсваме с ригана и сол на вкус.

Запичаме леко в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 5-8 минути.

Виж още: Други рецепти за гръцка салата от Kulinaria.bg - с чери домати или с черен пипер

Гръцка мусака

Продукти:
сол и черен пипер
600 мл прясно мляко
1 щипка канела
1 ч.л. риган
4 скилидки чесън
500 г кайма смес
1 глава лук
4 домата
4 патладжана
100 мл зехтин
3 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Почистваме патладжаните и ги нарязваме на дебели шайби. Посоляваме ги и ги поставяме в наклонена тава да пуснат сок и да се отцедят. После ги нареждаме в тава заедно със зехтина.     

Почистваме и нарязваме лука на ситно. Задушаваме го заедно с каймата, доматите, ригана, черния пипер, канелата и чесъна, докато водата на доматите поизври.

В отделен съд приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко, като бъркаме непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти.

В тавичка от йенско стъкло нареждаме пласт от половината патладжани, пласт от сместа с каймата, след това пласт от останалите патладжани. Накрая ги заливаме със соса.

Печем мусаката на 180 градуса, около 40 минути.

Виж още: Рецепта за гръцко пастицо в Kulinaria.bg

Гръцка торта

Продукти:
1 пакетче бакпулвер
300 г брашно
1 шоколад натурален
100 г филирани бадеми
4 яйца
200 г захар
250 г масло

Начин на приготвяне:

Оставяме маслото да омекне на стайна температура. Слагаме маслото, захарта и четирите жълтъка в купа и разбиваме, докато всички съставки се смесят много добре и се получи хомогенна смес.

Добавяме брашното, шоколада и амаретите на много малки парченца (може да ги сложите в торбичка и да ги натрошите с чук за месо), разбъркваме, като смесваме всичко.

Разбиваме белтъците на сняг с бъркалка или миксер (за да улесните постигането на успешен резултат, посипете белтъците с щипка сол).

Добавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме добре. Ако е необходимо сместа да стане по-мека, може да се добави малко мляко.

Накрая изсипваме бакпулвера, отново разбъркваме и слагаме във форма, намазана с масло.     Печем на около 180 градуса, за 40 минути.

Източник: Kulinaria.bg