Заместник-председателят на Европейската комисия предупреди, че България не трябва да отлага критичните реформи, за да се възползва от икономическите и социалните възможности, на фона на излизащата от кризата Европа

 Реформите са необходими в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система, каза Георгиева, цитирана от БНР.

"Видяхме в Евробарометър, 

че сме ударили дъното

96% от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Като видях това нещо, казах си, какви ли са 4%, сигурно са съдиите", каза заместник-председателят на Европейската комисия.

Кристалина Георгиева беше сред основните оратори на конференция в Европейския парламент, под с наслов "Моята мечта за България". Инициатор на конференцията е евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова. 

В нея участва и министърът на външните работи Даниел Митов, който предупреди, 

че идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия трябва да отчита вече постигнатото в рамките на НАТО

както и нуждата от допълнителни инвестиции от страните-членки.

"Това, с което трябва да сме наясно, е: 

1. Как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата.

2. Ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия, ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната. Трябва да си го кажем това. 

Аз съм "за", но трябва да е ясно, че всички държави-членки трябва много сериозно да мислят за по-сериозни разходи в сферата на отбраната", каза Даниел Митов.

Източник: БНР