Според него това ще даде ясен знак на Русия, че Европа сериозно се отнася с отстояването на ценностите си

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поиска да бъде създадена общоевропейска армия. Той призова за това в интервю за германския седмичник "Велт ам Зонтаг", пише "Сега".

По негови думи ако ЕС има свои собствени военни части, ще може да реагира на заплахи към страните членки на съюза и към съседните държави, като по този начин и Русия ще получи сигнал, че "сериозно се отнасяме към отстояването на ценностите на ЕС".

Привърженици в Германия

В Германия тази идея има своите привърженици. Сред тях е и председателят на германската парламентарна комисия по външни работи Норберт Рьотген, който е на мнение, че европейските държави отпускат значително финансиране за поддържане на националните си армии, но въпреки това военните им възможности не са достатъчни, за да се противостоят на Русия.

"Имаме множество малки армии, които често правят едно и също, еднакви са ресурсите и въоръжението им", обяснява той. Според Рьотген армията като символ на държавността вече е анахронизъм, който трябва да бъде преодолян в интерес на европейската сигурност.

Друго лице, подкрепящо идеята за армия на единна Европа е немският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Тя още преди време заяви, че в бъдеще не е изключено на ЕС да бъде поверена още една част от националния суверенитет, свързана с отбраната, тъй като ЕС ще се нуждае от собствена армия.

По нейни думи сформирането на общоевропейски сили ще доведе до подсилване на сигурността, особено при избухването на кризи като тази в Украйна.

Подкрепа на експерти

Идеята вече беше лансирана група експерти, оглавявана от бившия генерален секретар на НАТО и бивш върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана, припомня в. "Велт ам Зонтаг". 

В свой доклад те препоръчаха създаването на "политически и военни средства за провеждане на самостоятелни операции за интервенция извън границите на Европа", както и изграждането на военна централа на ЕС в Брюксел.