Учени смятат, че за олимпийските атлети скоро ще стане физически невъзможно подобряването на световните рекорди без допинг или футуристични технологии.

Като пример е даден рекордът за скок за дължина, който не е надминат от 1991 г., както и рекордът за овчарски скок, който не е подобрен от 1994 г. насам, съобщава АФП.

Във всички спортове се наблюдава стабилизация, заяви Стив Хааке, директор на Центъра за изследване на спорта в Университета на Шефилд Халам, цитиран от Би Ти Ви.

Въпреки че в много дисциплини рекордите продължават да се подобряват, маржовете на подобрение стават все по-малки, добавя той.

Според изследване на Джефри Бертелот от института INSEP в Париж олимпийските атлети са постигнали 99% от физическите възможности на човешкото тяло.

Той твърди, че до 2027 г. рекордите в половината от 147-те изследвани дисциплини ще са достигнали предела си и няма да бъдат подобрени с повече от 0,05% след това.

Относно 100-метровия спринт Роза Нубари от университета Блумсбърг в щата Пенсилвания твърди, че максималният достижим рекорд е 9,4 секунди.

Данните показват, че увеличенията в човешката скорост се забавят и скоро напълно ще спрат, заявява Нубари, но признава, че това предсказание е базирано само на математически изчисления.

Никой не може да предскаже големината на атлетичния талант, добавя Нубари, като дава за пример ямайския лекоатлет Юсеин Болт.