Протитип за героинята на Мерил Стрийп е главната редакторка на "Вог", но външността й е моделирана по други две ВИП дами, а гласът e взет назаем от... Клинт Ийстуд

Мерил Стрийп разкри вдъхновението зад една от 19-те си роли, номинирани за "Оскар" - модната редакторка Миранда Пристли от "Дяволът носи Прада" (2006).

Филмът е създаден по книгата на Лорън Уайзбъргър, основана върху собствения опит на авторката като личен асистент на главната редакторка на американския "Вог" Ана Уинтур.

Актрисата обаче моделира образа си по други известни личности. Гласът например е от Клинт Ийстуд, обяснява тя в интервю пред "Върайъти", като допълва, че той "никога, ама абсолютно никога не повишава глас и всеки трябва да се накланя към него, за да го чуе - което автоматично го превръща в най-могъщия човек наоколо".

Освен интонацията на своя колега, с когото са си партнирали в "Мостовете на Медисън", тя "откраднала" и специфичното чувство за хумор на персонажа си - от Майк Никълс, който я е режисирал в няколко филма като "Поздрави от Холивуд" (1990).

Музите й по отношение на външния вид били две - най-възрастният топмодел Кармен Дел'Орефис, която тази година навърши 85, била вдъхновение за прическата.

Виж още: МВФ: Жените на ръководни постове са знак за печеливша компания

Актрисата обяснява, че се стремяла към сборен образ, който кръстосва неостаряващата нюйоркчанка с непристъпната елегантност и авторитет на французойката Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд (МВФ) и една от най-влиятелните жени в света.

Ана Уинтур, в рокля "Шанел", като една от домакините на бала по случай откриването на изложбата за кутюриера Чарлз Джеймс "Отвъд модата" (Charles James: Beyond Fashion) в музея "Метрополитън", Ню Йорк, 5 май 2014 г. Част от експозицията е показана в новооткрития след преустройство Костюмен център, който носи името на главната редакторка на "Вог". Снимка: Metropolitan Museum of Art/BFAnyc.com

Източник: "Върайъти"